Tablet na medicinu
Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team
-
Xenomorph
- nováček
Tablet na medicinu
Dobrý deň. Vyberám si medzi iPad Air 13" M4 za 820 eur a Galaxy Tab S11 Ultra za 800 eur s cashbackom. Tablet budem primárne používať na školu, ale jednoznačne si na ňom chcem pozrieť aj Netflix a YouTube.
Obávam sa o kvalitu displeja na iPade, pretože má len 60Hz IPS panel a čierna bude v tmavých scénach svietiť na sivo. Nechcem platiť za smiešny IPS displej 800 eur, keď môžem mať 120Hz OLED, obrovskú 14.6" plochu na školu a k tomu pero zadarmo. Na druhej strane má iPad M4 procesor, ktorý je nenáročný a veľmi slabo zaťažuje batériu.
Samsung má však nejaký procesor MediaTek, čo mi už len z názvu príde ako lacný čip, ktorý tam dali len aby bol, namiesto toho, aby tablet urobili na Snapdragone. Taktiež mám nové AirPods a používam ich s iPhonom, takže viem, že s Apple zariadením je kvalita zvuku najlepšia. Nemám žiadne Android zariadenie, no naučiť sa s ním viem. Hudbu by som síce počúval cez telefón, ale obávam sa, že zvuk so Samsung tabletom bude príšerný a neviem, ako to bude vyzerať v realite. Nechcem kúpiť niečo, čo budem neskôr ľutovať.
Obávam sa o kvalitu displeja na iPade, pretože má len 60Hz IPS panel a čierna bude v tmavých scénach svietiť na sivo. Nechcem platiť za smiešny IPS displej 800 eur, keď môžem mať 120Hz OLED, obrovskú 14.6" plochu na školu a k tomu pero zadarmo. Na druhej strane má iPad M4 procesor, ktorý je nenáročný a veľmi slabo zaťažuje batériu.
Samsung má však nejaký procesor MediaTek, čo mi už len z názvu príde ako lacný čip, ktorý tam dali len aby bol, namiesto toho, aby tablet urobili na Snapdragone. Taktiež mám nové AirPods a používam ich s iPhonom, takže viem, že s Apple zariadením je kvalita zvuku najlepšia. Nemám žiadne Android zariadenie, no naučiť sa s ním viem. Hudbu by som síce počúval cez telefón, ale obávam sa, že zvuk so Samsung tabletom bude príšerný a neviem, ako to bude vyzerať v realite. Nechcem kúpiť niečo, čo budem neskôr ľutovať.
-
Martab
- Moderátor / člen HW týmu
Re: Tablet na medicinu
Za sebe bych hlasoval pro iPad, ta využitelnost je dle mých zkušeností vyšší stran poznámek atd. + pokud již máš více Apple zařízení, tak ta propojenost ekosystému je nemalý bonus k tomu. Jen by jsme zvážil, jetsli je třeba těch 13"
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
-
Xenomorph
- nováček
Spolubyvajúca môjho spolužiaka tvrdí, že si kúpila 11" a ľutuje, že nešla do 13" z dôvodu, že jej trebalo veľakrát mať otvorenú prezentáciu, Gemini a veľmi ťažko sa s tým pracovalo na 11" displeji. Povedala, že ak by si mala vybrať ešte raz, tak jednoznačne 13". Preto sa chcem tejto chybe vyhnúť a potrebujem aspoň 13".
Viac-menej, fotím na iPhone 15, neplánujem meniť 6 rokov a budem čakať, dokým tento neumrie v rukách. Na druhej strane ma čaká náročné štúdium a potrebujem tablet, ktorý vydrží aspoň 5 rokov a 6. rok už nejako dokope na hrane životnosti. Obávam sa, že s tým CPU MediaTek to bude 50/50. Možno sa mýlim, ale procesory od Applu sú o inom a každý si ich chváli, lenže odmietam zaplatiť za OLED 13" iPad takéto peniaze, pričom nikdy na Apple výrobky nie sú také zľavy, aké sú na Galaxy Tab. V obchode bez zliav stojí 1300 eur. Ja ho viem mať so zľavami za 800. iPad je drahší a ponúka reálne IPS a 60Hz. Mal som v minulosti možnosť skúsiť macbook s OLED obrazovkou a bolo to nádherné pozerať na tom Game of Thrones alebo Stranger Things.
Tablet od Samsungu je 14,6", väčší ako iPad
Viac-menej, fotím na iPhone 15, neplánujem meniť 6 rokov a budem čakať, dokým tento neumrie v rukách. Na druhej strane ma čaká náročné štúdium a potrebujem tablet, ktorý vydrží aspoň 5 rokov a 6. rok už nejako dokope na hrane životnosti. Obávam sa, že s tým CPU MediaTek to bude 50/50. Možno sa mýlim, ale procesory od Applu sú o inom a každý si ich chváli, lenže odmietam zaplatiť za OLED 13" iPad takéto peniaze, pričom nikdy na Apple výrobky nie sú také zľavy, aké sú na Galaxy Tab. V obchode bez zliav stojí 1300 eur. Ja ho viem mať so zľavami za 800. iPad je drahší a ponúka reálne IPS a 60Hz. Mal som v minulosti možnosť skúsiť macbook s OLED obrazovkou a bolo to nádherné pozerať na tom Game of Thrones alebo Stranger Things.
Tablet od Samsungu je 14,6", väčší ako iPad
-
Martab
- Moderátor / člen HW týmu
Já se ptám z toho důvodu, že sám mám 11" iPad Pro M1 a ano, když je třeba pracovat s více okny, tak větší LCD by bylo lepší, ale zase kolega má 13" a když se podívám na využití, kdy člověk sedí třeba v křesle a prochází poznámky, tak ta 13" je už docela velká a není to moc příjemné… Pokud se jedná jen o samotný dojem z LCD, nejlepší je zajít do nějakého Apple shopu a podívat se na to. Většinou tam mají jak Air, tak Pro a člověk může porovnat.
U toho iPadu mě ještě napadá, co koupit něco použitého? Tady: https://www.smarty.cz/Apple-iPad-Air-13 ... --4p146327 mají třeba kategorii A za cca 540eur. Nebo třeba tady Pro s OLED za cca 20k/850e https://www.smarty.cz/Apple-iPad-Pro-13 ... y-4p146397 (nemají ho momentálně skladem, ale věřím, že se bude dát někde najít).
Jinak upřímně mám kolegu, co si v době, kdy já pořizoval Pro, koupil nějaký Galaxy, momentálně už má koupený Air 2024…
U toho iPadu mě ještě napadá, co koupit něco použitého? Tady: https://www.smarty.cz/Apple-iPad-Air-13 ... --4p146327 mají třeba kategorii A za cca 540eur. Nebo třeba tady Pro s OLED za cca 20k/850e https://www.smarty.cz/Apple-iPad-Pro-13 ... y-4p146397 (nemají ho momentálně skladem, ale věřím, že se bude dát někde najít).
Jinak upřímně mám kolegu, co si v době, kdy já pořizoval Pro, koupil nějaký Galaxy, momentálně už má koupený Air 2024…
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
-
WinDroid
- Level 6.5

Řešením by byl bazarový/repasovaný nebo pokud seženeš nový iPad Pro 13"
Určitě jsem za větší se 120 Hz. Zkus mrknout i např. na Amazon.
Určitě jsem za větší se 120 Hz. Zkus mrknout i např. na Amazon.
-
Xenomorph
- nováček
Ja som tieto tablety videl a videl som aj tmave sceny na iPade Air, ale .....to IPS je oničom. OLED je OLED a IPS sa na to ani nešplhá. Pamätám si scenú z Game of Thrones keď prichádzala armáda nočného kráľa a tie pixely všelijakej farby, vyzeralo to ako minecraft bloky. Preto ak už si mám niečo kúpiť, tak by som bol rád za OLED.
Aj mi napadlo nájsť iPad Pro 13" bazarový, ale batéria je väčšinou okolo 82-86 percent, čo je už o cca rok na hranici výmeny batérie a ja potrebujem tablet na 5-6 rokov.
Aj mi napadlo nájsť iPad Pro 13" bazarový, ale batéria je väčšinou okolo 82-86 percent, čo je už o cca rok na hranici výmeny batérie a ja potrebujem tablet na 5-6 rokov.
-
WinDroid
- Level 6.5

Dá se sehnat i s lepším stavem baterie, každopádně neni problém ji v budoucnu vyměnit, během těch 5-6 let to stejně budeš dělat
To je holt cena za to, že kupuješ bazarovej kousek, ale nic hroznýho. Ve finále máš téměř stejnej stroj a ušetříš víc. Životnosti bych se nebál.
To je holt cena za to, že kupuješ bazarovej kousek, ale nic hroznýho. Ve finále máš téměř stejnej stroj a ušetříš víc. Životnosti bych se nebál.
-
Xenomorph
- nováček
Môžem dôverovať bazárovým kusom? Napríklad zo Smarty? Predsa len ak kúpim nové, tak viem, že som to mal len ja. Otazkou ostáva...prečo vôbec predávajú použité iPady 13" Pro bazarové? Zákazník sa to rozhodol predať a im to doniesol na výkup alebo prečo?
-
WinDroid
- Level 6.5

Spousta lidí mění zařízení ob rok nebo dva, některý obchody ti jsou schopný dát i možnost vrácení a ozkoušení.
Já bych se toho nebál, kupuju z bazaru téměř všechno, prakticky těžím z toho, že lidi jsou rozmazlení - i ty obchody na tom vydělávaj
On ten pocit oproti novému se zas obrátí když uvidíš, že to funguje úplně stejně a máš to skoro za polovic.
Jako do bazarového Aceru notebooku bych nešel, ale u toho třeba 2-3 roky starého iPadu bych se fakt nebál, navíc si to můžeš zkontrolovat na prodejně většinou. (což samozřejmě dělají i oni, než si ho vezmou, aby nekupovali blbost - ukázkovej faktor taky může být to, že nejvíc se vydělává na Apple použitých zařízeních
)
Já bych se toho nebál, kupuju z bazaru téměř všechno, prakticky těžím z toho, že lidi jsou rozmazlení - i ty obchody na tom vydělávaj
On ten pocit oproti novému se zas obrátí když uvidíš, že to funguje úplně stejně a máš to skoro za polovic.
Jako do bazarového Aceru notebooku bych nešel, ale u toho třeba 2-3 roky starého iPadu bych se fakt nebál, navíc si to můžeš zkontrolovat na prodejně většinou. (což samozřejmě dělají i oni, než si ho vezmou, aby nekupovali blbost - ukázkovej faktor taky může být to, že nejvíc se vydělává na Apple použitých zařízeních
Naposledy upravil(a) WinDroid dne 24 čer 2026 16:44, celkem upraveno 1 x.
-
Xenomorph
- nováček
Ako študent by tam mala byť ešte aj zľava 10 percent, ak to je pravda, tak ten M4 13" Pro mohol stať 860 eur a to je dobrá cena.
-
WinDroid
- Level 6.5

Za mě to je super volba v tomhle případě.
-
Xenomorph
- nováček
Ďakujem veľmi pekne.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi