Budu muset kupovat znovu Windows když vyměnín CPU a MB?
Moderátoři: Pic, Mods_senior
-
sklerotik
- nováček
Budu muset kupovat znovu Windows když vyměnín CPU a MB?
V počítači plánuju vyměnit CPU a zákl. desku (jdu z Intelu na AMD). Počítal jsem že budu muset kupovat nový klíč, protože jsem si vždycky myslel že OS je vázaný k desce, ale teď jsem četl že jsou vázaný k Microsoft účtu. Současný klíč jsem kupoval na Aukru a aktivoval přes telefon, nevadilo by mi je kupovat znovu ale kdybych se mohl vyhnout aktivace přes ten mluvící automat tak by to bylo fajn.
-
HelFix
- Level 4.5

Re: Budu muset kupovat znovu Windows když vyměnín CPU a MB?
Ahoj, dle mého ano. Taktéž jsem měnil procesor i základní desku a Windows chce po mně aktivaci.
Nezkoušel jsem starý kód, těch pár korun mi bylo jedno.
Nezkoušel jsem starý kód, těch pár korun mi bylo jedno.
-
petr22
- Guru Level 15

Nevime, jakou mas licenci. Tedy neni mozne odpovedet.
Jestli mas OEM, retail a jestli ji mas sparovanou s Microsoft uctem musis vedet ty sam.
Jestli mas OEM, retail a jestli ji mas sparovanou s Microsoft uctem musis vedet ty sam.
-
meda2016
- Level 4

U mne se to povedlo. Asi před 7 roky jsem měnil desku a procesor desktop PC (AMD->Intel), Windows 10 OEM krabicový registrovaný u MS. Asi měsíc až dva jsem místo poškozeného PC používal notebook. Při nové instalaci jsem použil původní klíč, spároval se s MS. Dnes je povýšený na W11 se stále stejnou licencí.
-
MonikaVavrova
- Level 1

Ptáš se na právní nebo technickou stránku věci?
Pokud na právní, tak podle mě to, co máš, se za licenci považovat nemůže.
Takže žádnou licenci nemáš a jestli chceš používat Windows tak si musíš koupit licenci (např. v Alze).
Pokud se ptáš na technickou stránku věci tak aktivace se dá provádět mnoha způsoby, např. online pomocí klíče nebo vygenerováním digitální licence pomocí xml (ručně pomocí xml nebo pomocí MAS).
A ještě dodám, pokud má někdo legální licenci Windows a mění komponenty pc tak podle mě novou licenci kupovat nemusí. To se tě ale netýká, protože zatím žádnou licenci podle mě nemáš.
Pokud na právní, tak podle mě to, co máš, se za licenci považovat nemůže.
Takže žádnou licenci nemáš a jestli chceš používat Windows tak si musíš koupit licenci (např. v Alze).
Pokud se ptáš na technickou stránku věci tak aktivace se dá provádět mnoha způsoby, např. online pomocí klíče nebo vygenerováním digitální licence pomocí xml (ručně pomocí xml nebo pomocí MAS).
A ještě dodám, pokud má někdo legální licenci Windows a mění komponenty pc tak podle mě novou licenci kupovat nemusí. To se tě ale netýká, protože zatím žádnou licenci podle mě nemáš.
-
WinDroid
- Level 6.5

Ten mluvící automat nemá každý prodejce.
-
petr22
- Guru Level 15

Mluvici automat je registrace po telefonu u Microsoftu, na prodejci nezalezi.
Pokud je licence videt po prihlaseni do MS uctu, melo by stacit se znovu prihlasit po vymene hardware.
Pokud je licence videt po prihlaseni do MS uctu, melo by stacit se znovu prihlasit po vymene hardware.
-
WinDroid
- Level 6.5

Ty licence které jsou přes mluvící automat jsou opakovaně použity a proto je to nutné.
Někteří prodejci mají automatizovaný systém přes webovky, kde stačí pár kliknutí a vyřeší se to samo.
Někteří prodejci mají automatizovaný systém přes webovky, kde stačí pár kliknutí a vyřeší se to samo.
-
kecalek
- Level 3.5

Z hľadiska technického: budeš musieť W nainštalovať odznova, pretože Intel->AMD potrebujú svoje chipsety, pre komunikáciu s ostatným HW. Ale to nie je veľký problém.
Čo sa licencie na W týka - ta sa viaže na používanie produktu M$ (teda Windows) a ak si si ju už raz kúpil, mala by platiť aj pri zmene CPU a MB, len je potrebné tým redmonstkým truľom oznámiť tú zmenu (nakoľko oni viažu licenciu na konto, CPU, MB.
Je to také isté, ako keby si menil agregát vo vozidle a ty by si musel znova ísť na DI prihlásiť vozidlo ako "nové" a dostal nové EČV (i keď všetko ostatné je pôvodné), alebo ak by si menil router a musel by si si kupovať nové pripojenie k ISP ako nový klient (i keď IP adresa ti zostane, káble ti zostanú pôvodné). A pritom v týchto prípadoch len stačí na DI oznámiť zmeny, u ISP stačí oznámiť MAC adresu routeru a oni si to spárujú s tebou.
Takže - kupovanie novej licencie len pre zmeny je prachobyčajné zlodejstvo!
Čo sa licencie na W týka - ta sa viaže na používanie produktu M$ (teda Windows) a ak si si ju už raz kúpil, mala by platiť aj pri zmene CPU a MB, len je potrebné tým redmonstkým truľom oznámiť tú zmenu (nakoľko oni viažu licenciu na konto, CPU, MB.
Je to také isté, ako keby si menil agregát vo vozidle a ty by si musel znova ísť na DI prihlásiť vozidlo ako "nové" a dostal nové EČV (i keď všetko ostatné je pôvodné), alebo ak by si menil router a musel by si si kupovať nové pripojenie k ISP ako nový klient (i keď IP adresa ti zostane, káble ti zostanú pôvodné). A pritom v týchto prípadoch len stačí na DI oznámiť zmeny, u ISP stačí oznámiť MAC adresu routeru a oni si to spárujú s tebou.
Takže - kupovanie novej licencie len pre zmeny je prachobyčajné zlodejstvo!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 38673 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mmmartin
-
- 5 Odpovědi