PC nejde zapnout

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

refex
nováček

PC nejde zapnout

Příspěvek od refex »

Zdravím, asi měsíc zpět se mi sám od sebe vypl PC a už nešel zapnout, neroztočily se ani větráky, vypadalo to že odešel zdroj tak jsem si teď asi po měsíci koupil nový aniž bych dál zkoumal jestli je v tom jiný problém, včera jsem vše připojil a zase stejný problém, jakoby to bylo úplně bez šťávy. Zkoušel jsem i postupně vše odpojovat a nechal jsem zapojenou jen základní desku a procesor, opět to samé, mám hodně starou PC skříň a asi poslední půl rok se mi PC samovolně zapínal uprostřed noci, nebo sám od sebe restartoval, tak mě napadlo jestli není problém s tlačítkem od bedny, zkoušel jsem teda i propojit oba piny na základní desce ale taky to nenaskočilo, zkoušel jsem i tlačítko na základní desce na zapnutí PC a taky nic, potom jsem přehodil přívodní drát od PC tlačítka na druhou svorkovnici a PC se zapl a jel dokud jsem ho nevypl abych připojil ostatní komponenty a potom už to zase nenaskočilo. Zkoušel jsem různě šťourat mezi kabeláží a viděl jsem že se větráky sami roztočily v určité poloze a pak to zase kleklo,nemáte nějakou radu co bych ještě mohl zkusit? Myslíte že by mohla být poškozená základní deska nebo jen nějaký blbý kontakt? Díky za odpověď.
zik9
Level 4
Level 4

Re: PC nejde zapnout

Příspěvek od zik9 »

Hlavně napiš specifikace tvého PC, ať víme, o jakém HW se bavíme.
"potom jsem přehodil přívodní drát od PC tlačítka na druhou svorkovnici a PC se zapl" Co to je? Jaká druhá svorkovnice??

1. Vyndej desku z té staré skříně. Je šance, že to někde zkratuje o kov (např. o distanční sloupky) nebo je v háji kabeláž předního panelu. Polož základní desku na nevodivý povrch. Ideální je obyčejná kartonová krabice.

2. Tvrdá kontrola konektorů
Pokud to při hýbání kabely ožilo, může být přelomený drát nebo špatný kontakt v konektoru. Důkladně zkontroluj 24-pinový ATX konektor na desce a 8-pin pro procesor, jestli v nich nejsou uvolněné, napálené nebo zoxidované piny.

3. Start přes drátky
Na stole k desce nepřipojuj vůbec nic z předního panelu té staré bedny (žádné Power tlačítko, žádné USB, nic). Nech zapojený jen procesor s chladičem, jeden modul RAM a napájení ze zdroje. Najdi v manuálu k základní desce dva piny pro zapnutí (většinou označené jako Power SW nebo PWR_BTN) a na vteřinu je spoj drátkem.

Když to na krabici přes šroubovák normálně naskočí a poběží, problém je ve staré bedně (zkrat nebo vadné zapínací tlačítko). Skříň rovnou vyhoď a kup novou. Pokud to i na stole bude dělat mrtvého brouka a reagovat jen na ohyb kabelu, máš v háji napájecí kaskádu na desce, studený spoj, nebo je deska fyzicky nalomená.
Naposledy upravil(a) zik9 dne 21 bře 2026 22:06, celkem upraveno 1 x.
Fractal Design Define S2 bílá // ASUS CROSSHAIR VI EXTREME - AMD X370 // AMD Ryzen 7 5800X // GIGABYTE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16GB // G.SKILL 2x16 GB DDR4 3600Mhz Trident Z RGB NEO // ADATA XPG GAMMIX S11 Pro M.2 NVMe 1.3 - 1TB // Western Digital Gold Enterprise Class 1TB // Corsair RMx RM650x (v.2018) // Be quiet! Dark Rock PRO 4 // Windows 11 Pro // 49" ASUS XG49VQ
refex
nováček

Příspěvek od refex »

Špatně jsem se vyjádřil, na základní desce jsou 2 druhy pinů vedle sebe, JFP1 a JFP2, tlačítko od PC bedny bylo připojené na prvním a já ho přehodil na dvojku a pak to šlo zapnout. PC je starší sestava ale na vyhození rozhodně ne: GeForce GTX 970 4Gb, i5 4490k, deska MSI Z97 pcmate, ramky 4x Hyperx fury 4Gb ddr3, a starý zdroj před výměnou byl Corsair VS 650 a nový je Corsair RM650e
vanuch
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvek od vanuch »

Podle toho co píšeš, opravdu může jít o zkratování, nebo je vadná deska.
Pokud plánuješ v budoucnu nový PC, určitě začni novou skříní.
meda2016
Level 4
Level 4

Příspěvek od meda2016 »

Kazdý JFP1 a JFP2 připojují něco jiného!
https://www.manualslib.com/manual/10688 ... =36#manual
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvek od petr22 »

JFP2 nema piny pro zapnuti pocitace - jak se ti povedlo pomoci nej zapnout pocitac ? Tam se pripojuje repracek a LEDky.

Jestli je vadna deska, tak to v podstate na vyhozeni bude, nema smysl shanet 11 let starou zakladni desku.

Popisovane chovani jsem videl v zivote jednou - u cloveka, ktery nevedel ze pod deskou musi byt disrtancni sloupky, prisrouboval
desku primo na plech a nebylo mu ani divne ze mu tam spatne jde graficka karta.
refex
nováček

Příspěvek od refex »

Nevím jak se mi to podařilo, prostě se to zaplo,pak se to zaplo samo když jsem otáčel kabely, tam je očividně něco víc špatně než jen deska, PC jsem neskládal já a kdyby byla špatně namontovaná deska projevilo by se to určitě dřív než po 8 letech používání PC, doteď nebyl jediný problém
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvek od petr22 »

Ono tam v podstate uz nic jineho nez zakladni deska neni, co by se mohlo rozbit.

11-12 let stara deska muze odejit kdykoliv - neprobehla nejaka udrzba PC, napr. prepastovani procesoru kdy je sundan chladic?
refex
nováček

Příspěvek od refex »

Nene, vůbec se nezasahovalo jediné co jsem dělal bylo asi rok zpátky čištění stlačeným vzduchem, ale to jsem ani neodpojoval komponenty a čistil to jen s otevřenou bočnicí
zik9
Level 4
Level 4

Příspěvek od zik9 »

Ok. Jestli se ti chce, sežeň historický kousek desky, do které tvé zbývající komponenty půjdou. Pokud ne (za mě ne), tak nový PC, kdy zachováš jen zdroj a grafiku (která ale bude brzdit zbytek PC).
Fractal Design Define S2 bílá // ASUS CROSSHAIR VI EXTREME - AMD X370 // AMD Ryzen 7 5800X // GIGABYTE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16GB // G.SKILL 2x16 GB DDR4 3600Mhz Trident Z RGB NEO // ADATA XPG GAMMIX S11 Pro M.2 NVMe 1.3 - 1TB // Western Digital Gold Enterprise Class 1TB // Corsair RMx RM650x (v.2018) // Be quiet! Dark Rock PRO 4 // Windows 11 Pro // 49" ASUS XG49VQ
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvek od petr22 »

Ta deska ma Z97 chipset, coz pokud si spravne pamatuju byl nejlepsi chipset, funkcni deska
stoji dnes naprosto silene penize, pricemz kazda z nich je stara 11-12 roku.

Shanet nahradni desku nema smysl pokud nebude zadarmo.
meda2016
Level 4
Level 4

Příspěvek od meda2016 »

Každý kablik od zdroje odpoj a znovu připoj, dotlač na západku. Ty JFP1 a 2 odpoj (opravdu odpoj, může být zkrat na plech skříně) a vyzkousej START jen opatrným chvilkovým spojenim spravných pinú malým šroubovákem. Podle obrázku JFP1-6 a JFP1-8.
https://www.manualslib.com/manual/10688 ... =36#manual

Napiš, co se při tom odehrálo.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Po náhlém vypnutí PC už PC nejde zapnout
    od nev259 » » v Vše ostatní (hw)
    5 Odpovědi
    30379 Zobrazení
    Poslední příspěvek od petr22
  • Nelze zapnout NTB - pouze problikává