PC nenabootuje
Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team
-
zik9
- Level 4

PC nenabootuje
Ahoj,
sestava:
CoolerMaster MWE 750 Gold-v2
MSi RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC
Kingston 32GB KIT DDR5 5600MHz CL36 FURY Beast Black EXPO
AMD Ryzen 7 7700X
ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
Samsung 970 EVO PLUS 2TB
DeepCool ASSASSIN III
Od včera končí na černé obrazovce. Párkrát se podařilo dostat do BIOSu jen s jednou ram, nyní už ani to ne.
Větráky se rozběhnou, klávesnice se ale nerozsvítí, monitor také ne. Q-LEDs se rozsvítí DRAM a zůstane to tak.
Tím pádem nejsme schopni pustit memtest z flash (nebo?). Jiné DDR5 PC na test nemáme.
Reklamovat tedy ram nebo to může být něčím jiným?
sestava:
CoolerMaster MWE 750 Gold-v2
MSi RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC
Kingston 32GB KIT DDR5 5600MHz CL36 FURY Beast Black EXPO
AMD Ryzen 7 7700X
ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
Samsung 970 EVO PLUS 2TB
DeepCool ASSASSIN III
Od včera končí na černé obrazovce. Párkrát se podařilo dostat do BIOSu jen s jednou ram, nyní už ani to ne.
Větráky se rozběhnou, klávesnice se ale nerozsvítí, monitor také ne. Q-LEDs se rozsvítí DRAM a zůstane to tak.
Tím pádem nejsme schopni pustit memtest z flash (nebo?). Jiné DDR5 PC na test nemáme.
Reklamovat tedy ram nebo to může být něčím jiným?
Fractal Design Define S2 bílá // ASUS CROSSHAIR VI EXTREME - AMD X370 // AMD Ryzen 7 5800X // GIGABYTE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16GB // G.SKILL 2x16 GB DDR4 3600Mhz Trident Z RGB NEO // ADATA XPG GAMMIX S11 Pro M.2 NVMe 1.3 - 1TB // Western Digital Gold Enterprise Class 1TB // Corsair RMx RM650x (v.2018) // Be quiet! Dark Rock PRO 4 // Windows 11 Pro // 49" ASUS XG49VQ
-
petr22
- Guru Level 15

Re: PC nenabootuje
Reset BIOSu byl?
Obavam se ze jakakoliv reklamace RAM skonci vracenim penez.
Obavam se ze jakakoliv reklamace RAM skonci vracenim penez.
-
meda2016
- Level 4

AMD Ryzen 7 7700X má interní grafiku, vyzkoušejte bez RTX 4070.
RAMka ve správném slotu při testu? Měl by (dlouze) proběhnout po resetu BIOSu.
Nech RAMky když tak testovat v jiném PC.
Co ten chladič Assassin, není jeho váha příčinou nějaké destrukce desky?
RAMka ve správném slotu při testu? Měl by (dlouze) proběhnout po resetu BIOSu.
Nech RAMky když tak testovat v jiném PC.
Co ten chladič Assassin, není jeho váha příčinou nějaké destrukce desky?
-
zik9
- Level 4

@petr22
Byl a pomohl, nyní se tedy čeká na memtest.
Což je právně napadnutelné. Protože podle ust. § 2169 odst. 1 občanského zákoníku má spotřebitel právo na dodání nové věci bez vad pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené. Pokud je zboží na trhu dostupné, je potřeba to provést takto. Prodejce totiž nemůže o odstoupení od smlouvy (vrácení peněz) rozhodnout sám, pokud je výměna možná (v tomto případě možná je). Odstoupení od smlouvy je dle zákona až poslední možnost, nikoliv první volbou prodejce (první je oprava nebo výměna, až poté přichází na řadu vrácení peněz, pokud například zboží již není v prodeji, ale ne proto, že je zboží nyní dražší). Prodejce sice často zkouší tvrdit, že výměna je pro ně "nepřiměřeně nákladná", protože cena RAM mezitím vzrostla, ale soudní praxe obvykle nepovažuje růst tržní ceny za "nepřiměřený náklad", který by prodejce opravňoval k odmítnutí výměny. Riziko změny cen na trhu totiž nese prodejce a ne spotřebitel. Pokud budou přesto odmítat, stačí většinou předžalobní výzva (kterou bych měl zdarma) a oni to vymění. Případně to řešit přes ČOI.
Většina spotřebitelů se takto nebrání a prodejcům to pak bohužel (nezákonně) prochází.
@meda2016
Nenechám je testovat v jiném PC, viz původní zadání.
Byl a pomohl, nyní se tedy čeká na memtest.
Což je právně napadnutelné. Protože podle ust. § 2169 odst. 1 občanského zákoníku má spotřebitel právo na dodání nové věci bez vad pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené. Pokud je zboží na trhu dostupné, je potřeba to provést takto. Prodejce totiž nemůže o odstoupení od smlouvy (vrácení peněz) rozhodnout sám, pokud je výměna možná (v tomto případě možná je). Odstoupení od smlouvy je dle zákona až poslední možnost, nikoliv první volbou prodejce (první je oprava nebo výměna, až poté přichází na řadu vrácení peněz, pokud například zboží již není v prodeji, ale ne proto, že je zboží nyní dražší). Prodejce sice často zkouší tvrdit, že výměna je pro ně "nepřiměřeně nákladná", protože cena RAM mezitím vzrostla, ale soudní praxe obvykle nepovažuje růst tržní ceny za "nepřiměřený náklad", který by prodejce opravňoval k odmítnutí výměny. Riziko změny cen na trhu totiž nese prodejce a ne spotřebitel. Pokud budou přesto odmítat, stačí většinou předžalobní výzva (kterou bych měl zdarma) a oni to vymění. Případně to řešit přes ČOI.
Většina spotřebitelů se takto nebrání a prodejcům to pak bohužel (nezákonně) prochází.
@meda2016
Nenechám je testovat v jiném PC, viz původní zadání.
Fractal Design Define S2 bílá // ASUS CROSSHAIR VI EXTREME - AMD X370 // AMD Ryzen 7 5800X // GIGABYTE AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC 16GB // G.SKILL 2x16 GB DDR4 3600Mhz Trident Z RGB NEO // ADATA XPG GAMMIX S11 Pro M.2 NVMe 1.3 - 1TB // Western Digital Gold Enterprise Class 1TB // Corsair RMx RM650x (v.2018) // Be quiet! Dark Rock PRO 4 // Windows 11 Pro // 49" ASUS XG49VQ
-
petr22
- Guru Level 15

Prodejce jednoduse "nestihne" vyridit reklamaci do 30 dnu.
Co ten Memtest? Urcite ho chce provest i v puvodnim PC.
Co ten Memtest? Urcite ho chce provest i v puvodnim PC.
-
zik9
- Level 4

Což nevadí. Spotřebitel má v tu chvíli právo odstoupit od smlouvy (vrácení peněz) nebo požadovat přiměřenou slevu. Prodejce často po 30 dnech automaticky pošle dobropis na původní částku a myslí si, že tím vyhrál, protože vrací tu nižší, starou cenu. V takovém případě není obrana trvat na dodání RAM (protože lhůtu už prošvihli a zákon mi dává primárně právo odstoupit), ale náhrada škody.
Funguje to takhle:
Nestihnou 30 dnů -> odstoupím od smlouvy (nebo oni automaticky pošlou peníze). Dostanu zpět původní kupní cenu (3 439 Kč v tomto případě). Aktuální cena RAM je ale vyšší (11 790 Kč nyní). Protože oni porušili svou zákonnou povinnost (nestihli lhůtu), vznikla mi škoda ve výši rozdílu ceny, kterou musím zaplatit, abych měl stejné zboží. Takže po nich budu následně vymáhat ten rozdíl (8 351 Kč) jako náhradu škody vzniklou jejich prodlením/porušením povinnosti.
Zde se využije náhradní koupě. Koupím tu ramku za vyšší cenu, pošlu výzvu k úhradě škody (rozdíl v cenně), protože nedodrželi lhůtu dle § 19 odst. 3 ZOS. Dle § 2913 občanského zákoníku odpovídá ten, kdo poruší smluvní či zákonnou povinnost, za škodu tím způsobenou.
Většinou zaplatí, protože ví, že by u soudu projeli i náklady řízení. Pokud ale nezaplatí, tak předžalobní výzva, pokud bude ignor, využije se platebního rozkazu, který soud vydá "na počkání".
Oni spoléhají na to, že lidi jsou líní a neznalí. Jakmile použiji § 2913 a ukážu fakturu za nové RAMky, pochopí, že "úspora" na vrácení peněz se jim právě prodražila o administrativu a riziko soudu.
Při takovém rozdílu v ceně se ten čas za tohle vše doopravdy vyplatí.
Jakmile budu znát výsledky Memtestu, napíšu je. A je jen "původní pc", bavíme se jen o jednom PC, náhradní na testování DDR5 nyní není.
Funguje to takhle:
Nestihnou 30 dnů -> odstoupím od smlouvy (nebo oni automaticky pošlou peníze). Dostanu zpět původní kupní cenu (3 439 Kč v tomto případě). Aktuální cena RAM je ale vyšší (11 790 Kč nyní). Protože oni porušili svou zákonnou povinnost (nestihli lhůtu), vznikla mi škoda ve výši rozdílu ceny, kterou musím zaplatit, abych měl stejné zboží. Takže po nich budu následně vymáhat ten rozdíl (8 351 Kč) jako náhradu škody vzniklou jejich prodlením/porušením povinnosti.
Zde se využije náhradní koupě. Koupím tu ramku za vyšší cenu, pošlu výzvu k úhradě škody (rozdíl v cenně), protože nedodrželi lhůtu dle § 19 odst. 3 ZOS. Dle § 2913 občanského zákoníku odpovídá ten, kdo poruší smluvní či zákonnou povinnost, za škodu tím způsobenou.
Většinou zaplatí, protože ví, že by u soudu projeli i náklady řízení. Pokud ale nezaplatí, tak předžalobní výzva, pokud bude ignor, využije se platebního rozkazu, který soud vydá "na počkání".
Oni spoléhají na to, že lidi jsou líní a neznalí. Jakmile použiji § 2913 a ukážu fakturu za nové RAMky, pochopí, že "úspora" na vrácení peněz se jim právě prodražila o administrativu a riziko soudu.
Při takovém rozdílu v ceně se ten čas za tohle vše doopravdy vyplatí.
Jakmile budu znát výsledky Memtestu, napíšu je. A je jen "původní pc", bavíme se jen o jednom PC, náhradní na testování DDR5 nyní není.
-
zik9
- Level 4

1. ram ve 2. slotu po 5 cyklech 0 erroru. 2. ram ve 4. slotu po 12 cyklech 1 error (běželo to přes noc, proto tolik cyklů).
Takže reklamace kitu, že? Nebo to může být něčím jiným?
Takže reklamace kitu, že? Nebo to může být něčím jiným?
-
petr22
- Guru Level 15

Memtest error - urcite reklamace a prilozit screenshot.
Pocitac by ale mel fungovat s tim modulem co neukazuje chybu.
Pocitac by ale mel fungovat s tim modulem co neukazuje chybu.
-
zik9
- Level 4

Jedná se o kit, je tedy třeba reklamovat celý kit dohromady. A je to tak i lepší, abych následovně dostal zase kit a ne jednu starou a jednu novou. Dneska to předávám dál, dám potom vědět, jak to dopadlo.
-
KRoman47
- nováček
OT: Dostal jsem na Threads odkaz. Poslal jsem GSKill RAM kit do Mironetu, chyba, GSkill má sám RMA centrum v Nizezemsku, Mironet nechal propadnout 30 dnů a vrací původní částku, odmítá i pod hrozbou ČOI a podání na Policii ČR. Od GSkill mám odpověď, že stále vyměňují kus za kus a lze zaslat přímo jim. Měl jsem 2x 16 GB kit, jeden modul chyboval, za nabízenou částku zpět není ani singl 8 GB. Od ČOI nemám ještě nic, mám nachystané podání na policii i předžalobní výzvu.
Z toho plyne: Reklamovat u výrobce (GSkill), určitě ne Mironet. Pokud výrobce neumožňuje, jeden funkční modul si nechat, protože po zaslání kitu už člověk neuvidí od zlodějů z Mironetu nic.
Z toho plyne: Reklamovat u výrobce (GSkill), určitě ne Mironet. Pokud výrobce neumožňuje, jeden funkční modul si nechat, protože po zaslání kitu už člověk neuvidí od zlodějů z Mironetu nic.
-
petr22
- Guru Level 15

Pokud si zakaznik bude moci nechat jeden modul a distributor posle jeden modul v ramci RMA, uz to nebude kit.
-
KRoman47
- nováček
Já už nemluvím o reklamaci, já mluvím o tom, že při odeslání kitu, kdy vám Mironet už nic nedá a vrátí původní částku, tak nekoupíte ani 8 GB. Takže buď reklamace u výrobce, anebo žádná reklamace a ten funkční modul si nechat (prodat, použít v jiném samostatně PC).
Já měl 2 x 16 GB, po selhání jednoho modulu stále 16 GB použitelných, teď mi chtějí vrátit částku, za kterou není ani 8 GB, tedy nejhorší možnost, pak je lepší nic zlodějům v Mironetu neposílat.
Mironet prostě odmítá uznat, že reklamuje ve vašem zastoupení a nový kus zdarma od výrobce je stále váš majetek, který si nemohou přivlastnit jen tak. Prý by mi vrátili zboží o vyšší hodnotě, než jsem si zaplatil, ale ten nový kus je nic nestál a je to stále můj majetek, ne jejich, jim je kulový po rozdílu ceny.
Já měl 2 x 16 GB, po selhání jednoho modulu stále 16 GB použitelných, teď mi chtějí vrátit částku, za kterou není ani 8 GB, tedy nejhorší možnost, pak je lepší nic zlodějům v Mironetu neposílat.
Mironet prostě odmítá uznat, že reklamuje ve vašem zastoupení a nový kus zdarma od výrobce je stále váš majetek, který si nemohou přivlastnit jen tak. Prý by mi vrátili zboží o vyšší hodnotě, než jsem si zaplatil, ale ten nový kus je nic nestál a je to stále můj majetek, ne jejich, jim je kulový po rozdílu ceny.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 41233 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Zivan