Skype a Messenger se slučují: jak se to dotkne uživatelů?

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Skype a Messenger se slučují: jak se to dotkne uživatelů?

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 25 lis 2012 10:52

Skype a Messenger se slučují: jak se to dotkne uživatelů?

SkypeCl.jpg
SkypeCl.jpg (12.95 KiB) Zobrazeno 7409 x


Přibližně rok a půl od oznámení, že Microsoft kupuje službu Skype, přišla z Microsoftu další zásadní zpráva: již v prvních měsících definitivně skončí s provozem vlastní podobné služby Messenger, která bude sloučena právě se službou Skype. Co to znamená pro uživatele těchto dvou komunikačních nástrojů?

Microsoft chce být pro Google na internetovém kolbišti konečně vážným konkurentem. Pochopil, že toho nedosáhne jen vlastními silami. Vydal se tedy cestou nákladných akvizic a strategické spolupráce s konkurenty Googlu. V akvizičních sítích Microsoftu loni uvízla populární služba Skype. Nakonec v přetahované s Google a Facebookem koupil Skype za 8,5 miliardy dolarů.

Jenže Microsoft měl už svou vlastní komunikační službu. Již v roce 1999 spustil MSN Messenger, který v roce 2006 přejmenoval na Windows Live Messenger a letos jen na Messenger, když se rozhodl v rámci své nové strategie zbavit dříve pracně budované značky Windows Live. Funkce služeb Skype a Messenger se z velké části překrývají, takže bylo víceméně jen otázkou času, kdy přijde konsolidace.

Ve dnech nedávno minulých se v médiích objevila zpráva, že služba Messenger končí již v prvním čtvrtletí roku 2013. Zpráva je to pravdivá jen z části. Ve skutečnosti nedochází k zániku jedné služby ve prospěch druhé, ale obě služby budou sloučeny. Co to přesně znamená po technické stránce a jaké změny se na uživatele dosud samostatných služeb ženou, to se dočtete v následujících odstavcích.

Microsoft spojuje dvě populární služby
Skype je dnes globálně nejoblíbenější komunikační službou, která vykazuje ohromný růst. De facto jako jediná se nepotýká s odlivem uživatelů na sociální sítě, který postihuje nejen Messenger, ale třeba i u nás oblíbené ICQ a další programy podobného ražení. Přestože Microsoft prozatím pro Skype neposkytoval žádnou výraznou marketingovou podporu, tak se službě náramně daří.

V říjnu 2012 padl nový rekord, kdy ke službě Skype bylo v jednu chvíli přihlášeno 45 milionů uživatelů. Pokořen tak byl rekord z dubna 2012, kdy najednou přihlášených uživatelů bylo 40 milionů. Za první pololetí tohoto roku uživatelé přes Skype provolali 115 miliard minut, což je o 50 procent více než v prvním pololetí roku předešlého.

Tyto indikátory jasně ukazují, že Skype je stále více používán, což velmi pravděpodobně souvisí i s příchodem nových uživatelů. Jejich celkový počet Microsoft nezveřejňuje. K dispozici jsou jen různé neoficiální odhady, ale ty se natolik rozcházejí, že je ani nemá smysl zmiňovat. Totéž platí pro službu Messenger.

Ta si získala v českých luzích a hájích nálepku služby, o kterou není příliš zájem. Není to však pravda a to dokonce ani v českém prostředí. Podle neoficiálních zpráv z důvěryhodných zdrojů se počet aktivních uživatelů služeb Skype a ICQ na českém trhu začal velmi přibližovat. Přesná čísla bohužel nelze zveřejnit. Je však možné alespoň nastínit, že větší měrou se na tom podílí odliv uživatelů od ICQ než nárůst uživatelů služby Messenger, který je však rovněž evidován.

Přesto stále platí, že služba je nejpopulárnější zejména v severoamerickém regionu, hlavně pak tedy doma ve Spojených státech amerických, kde se počet jejich uživatelů odhaduje přibližně na sto milionů. Celkový počet uživatelů by měl být přibližně čtyřnásobný, ale tento údaj je nutné brát s velkou rezervou.

Slučování nastartoval nový Skype 6 a Skype pro Modern UI
Slučovací proces začal již koncem letošního října vydáním klienta Skype 6 pro Windows XP nebo vyšší a OS X 10.5 nebo vyšší a později Skype 4.1 pro Linux a úplně nové aplikace Skype pro Modern UI ve Windows 8. V první fázi jde o sbližování obou služeb, jehož součástí je podpora přihlašování přes Microsoft Account.

Microsoft Account (někdejší Windows Live ID) je společný účet pro všechny služby, které Microsoft provozuje. Nově jej lze ve Windows 8 používat namísto lokálního účtu pro přihlašování k systému. Koncepčně připomíná tedy Google Account, ovšem s jedním podstatným rozdílem: Microsoft nenutí uživatele zakládat si kvůli uživatelskému účtu také e-mailovou schránku u jeho služby.

Pro Microsoft Account lze používat libovolnou již existující e-mailovou adresu od adresy z kterékoliv z bezplatných e-mailových služeb po adresu e-mailové schránky provozované na vlastní doméně. Stačí si ji tzv. ověřit, tedy po registraci kliknout na konfirmační odkaz v obratem doručeném e-mailu. Odkaz vede na stránku, kde již stačí zadat dříve zvolené heslo a tím je kontrola, že zadané e-mailová adresa je skutečně vaše, dokončena.

01.png

Noví uživatelé si již nemusí zakládat zvláštní účet jen pro službu Skype. Rovnou mohou použít Microsoft Account po přihlášení a mají přístup ke všem funkcím, které Skype nabízí. Bonusem navíc v nové verzi je možnost přihlásit se přes Facebook. Není tedy nutný ani účet u Microsoftu, stačí účet na Facebooku, jehož je Microsoft akcionářem a obě firmy úzce spolupracují při zápolení se společným nepřítelem, tedy Googlem.

I při přihlášení přes Facebook jsou dostupné všechny funkce, které služba Skype nabízí, nicméně zaměřme se na přihlašování přes Microsoft Account. Stávající uživatelé služby Skype si pak mohou jednoduše sloučit své dosavadní Skype ID a Microsoft Account (ať už existující z dřívějška nebo nově založený).

V budoucnu bude pro přihlašování používán výhradně Microsoft Account, což potvrzuje Skype pro Modern UI ve Windows 8. V novém systému je Microsoft Account nutný pro řadu úkonů a lze jej použít namísto lokálního uživatelského účtu i k samotnému ověření identity při přihlašovacím procesu, což má řadu výhod, ale to je zase jiné téma.

Skype pro Modern UI (alias Metro) již vůbec nepočítá s přihlášením přes původní Skype ID. Dosavadním uživatelům služby nabízí sloučení účtů Skype ID a Microsoft Account, novým pak již jen přihlášení přes Microsoft Account. Co se ale vlastně stane po sloučení účtů? V kterékoliv nové verzi klienta Skype to samé.

Instalace nové verze programu Skype
Klasický desktopový Skype 6 pro Windows XP až Windows 8 nebo OS X 10.5 a vyšší je k dispozici na webu Skype.com. Stejně tak nový Skype 4.1 pro Linux. Před samotným sloučením účtů je nejdříve nutné nainstalovat si nejnovější verzi klienta Skype. Verzi pro Modern UI ve Windows 8 naleznete ve Windows Store. Zatím není kompatibilní s Windows RT, což se ovšem má v budoucnu změnit.

02.png

Zde se sluší upozornit, že při instalaci klienta Skype 6 zároveň automaticky dojde k odstranění programu Windows Live Messenger, pokud je na počítači nainstalován, třebaže jde o jeho nejnovější verzi z Windows Essentials 2012. To neplatí při instalaci aplikace Skype pro Modern UI. Jak případně nainstalovaný desktopový Windows Live Messenger, tak předinstalovaná aplikace Zprávy (Messaging) v Modern UI budou nadále k dispozici.

Pozor však na snahu instalačního programu nastavit ve webovém prohlížeči Bing od Microsoftu jako výchozí vyhledávač a jeho portál MSN jako domovskou stránku. Provedení obou změn je při instalaci ve výchozím stavu povoleno. Při nepozornosti během instalace tak dojde k nevyžádané změně nastavení prohlížeče, pokud ten není schopen se před takovými změnami bránit.

03.png

Kritika, že Microsoft takto zapleveluje Skype, je sice na místě, ale nemělo by se zapomínat, že dříve Skype podstrkával Google Toolbar, takže s přechodem pod křídla Microsoftu se toho v tomto ohledu moc nezměnilo. U nás stále dosti populární ICQ ještě navíc vnucuje svůj vlastní webový prohlížeč a má dokonce tu drzost nutit utilitu, která brání dalším změnám vyhledávače. Čili Skype není zdaleka největším hříšníkem.

Sloučení účtů u služeb Skype a Messenger
Jakmile máte nainstalováno, stačí se po spuštění programu Skype přihlásit namísto přes Skype ID prostřednictvím Microsoft Account. Pokud už Skype 6 používáte, odhlaste se a znovu se přihlaste, ovšem tentokrát přes Microsoft Account. Na přihlašovací obrazovce je to jedna ze tří nyní existujících možností pro přihlášení ke službě Skype.

04.png

Jestliže Microsoft Account dosud nebyl použit pro službu Skype, tak je automaticky nabídnuta možnost sloučení se Skype ID. Přesněji řečeno, v terminologii Microsoftu jde o připojení účtu. Případně je možné si přímo v programu nový Microsoft Account založit a následně s ním sloučit Skype ID (připojit jej k němu).

05.png

Pak se již můžete ke službě Skype přihlašovat přes Microsoft Account. Veškerá původní nastavení z původního účtu pro službu Skype se zachovávají a ostatní uživatelé se nadále s vámi mohou spojit přes vaše původní Skype ID. Zachovány též jsou všechny funkce, které Skype nabízí včetně možnosti používat Facebook Chat a videohovory na Facebooku.

Ze služby Messenger se bohužel přenesou pouze kontakty, navíc bez jejich původního uspořádání, tedy například označení za oblíbené nebo zařazení na vlastní seznamy. Je však možné si je manuálně utřídit do uživatelských skupin, které Skype podporuje. Zatím však nenabízí řešení pro případy výskytu duplicity některých kontaktů po sloučení resp. propojení účtů.

Pokud jste dříve s někým komunikovali jak přes Skype, tak přes Messenger, bude po připojení Skype ID k Microsoft Account daný kontakt na seznamu kontaktů dvakrát bez možnosti automatické korekce. Ona by ostatně taková korekce nebyla dost dobře možná, dokud stále ještě běží samostatná služba Messenger a uživatelé používají program Windows Live Messenger.

Z něj se do programu Skype nepřenese historie konverzací, což už není tak pochopitelné. Dostupná je na pevném disku v XML souboru. Nachází se ve složce My Received Files, která se vytvoří ve složce Dokumenty. Ta je v MS Windows již dlouhá léta běžnou součástí uživatelského účtu.

Kompatibilita služeb Skype a Messenger
Microsoft dočasně propojuje obě své komunikační služby. Nové verze klienta Skype podporují textovou komunikaci s uživateli, kteří používají program Windows Live Messenger či aplikaci Messaging (Zprávy) pro Modern UI předinstalovanou ve Windows 8 a Windows RT. Mobilní verze aplikace Skype též po vlně aktualizací nyní koncem listopadu podporuje textovou komunikaci s uživateli služby Messenger.

Podpora textové komunikace je veškerá vzájemná kompatibilita, která nyní mezi službami Skype a Messenger existuje. V omezené míře je tu ještě podpora videohovorů. Po doinstalování modulu do programu Windows Live Messenger bude možné přijímat videohovory od uživatelů služby Skype. Podporovány ovšem budou jen příchozí hovory. Rozšiřování vzájemné podpory obou služeb není v plánu, protože Messenger již v prvním čtvrtletí 2013 jako samostatná služba končí.

Budoucnost služeb Skype a Messenger
Microsoft oficiálně potvrdil, že v prvním čtvrtletí 2013 skončí s provozováním své vlastní služby Messenger. Její uživatelé mají bezbolestně přejít na Skype. Výjimku tvoří Čína, kde tamní komunistický režim z dřívějška službu Skype blokuje. Dokud se Microsoftu nepodaří čínské soudruhy přesvědčit k odblokování této služby, bude pro čínské uživatele nadále provozovat službu Messenger.

Pro zbytek světa ovšem nejpozději počátkem dubna 2013 již samostatný Messenger nebude existovat. Není to ovšem žádná tragédie, protože stačí jen přejít na Skype. Tím si uživatelé v mnohém polepší. Skype nabízí více klíčových funkcí než program Windows Live Messenger, který v podstatě již není dva roky nikterak rozvíjen stejně jako samotná služba Messenger. Nejnovější Windows Live Messenger 2012 nepřinesl žádné nové funkce, vývojáři se zaměřili jen na opravu chyb.

Některé funkce ovšem programu Skype oproti programu Windows Live Messenger chybí. Microsoft již avizoval, že doplní podporu zanechávání videovzkazů uživatelům, kteří jsou offline. Dosud jim lze poslat jen zprávu přes instant-messaging anebo zanechat zprávu v hlasové schránce. Další na řadě je zavedení stereozvuku pro volání. Po podpoře videohovorů s obrazem až ve FullHD (1080p) rozlišení se tedy výrazně zlepšení i kvalita zvuku.

Velmi pravděpodobné je též propojení se službou SkyDrive za účelem sdílení souborů. Zatím Skype nadále podporuje přímé posílání souborů mezi jednotlivými uživateli. Tato funkce se však neobjevila v nové aplikaci pro Modern UI. Je tedy zřejmé, že dříve či později k integraci se službou SkyDrive dojde, protože ke sdílení souborů mezi uživateli ji Microsoft používá i v jiných svých programech. Podrobněji ale Microsoft nechce své plány s programem Skype prozatím komentovat.

Platí to i o podpoře jednotlivých operačních systémů. Panují totiž obavy, že v rámci dosažení tzv. efektu morálního zastarání Skype v brzké době ukončí podporu Windows XP a Windows Vista. Připomeňme si, že Windows Live Messenger z Microsoft Essentials 2012 podporuje pouze Windows 7 a vyšší. Microsoft se k této věci vyjadřuje jen v obecné rovině, že jeho cílem je, aby služba Skype byla co nejdostupnější. Z toho lze vyvodit, že ukončení podpory starších verzí jeho operačních systémů zatím není na pořadu dne.

Skype vymění „motor“, kompatibilita s elektronikou ohrožena
Velký otazník visí nad další podporou specifických zařízení, jako jsou chytré televizory a přehrávače, konkurenční herní konzole či speciální telefony určené přímo pro Skype. Přesněji řečeno tedy nad podporou těch současných a starších modelů. Proč? Kvůli změně technologie, na které Skype běží.

Skype od nepaměti využívá P2P technologii, ale ta je podle Microsoftu nevyhovující, takže novým motorem bude technologie vycházející z té, kterou Microsoft dosud používá pro svou původní službu Messenger. Ke změně dojde podle Microsoftu především s ohledem na mobilní zařízení, pro která je jeho vlastní technologie prý lepší volbou, protože oproti P2P technologii umožní snížit objem přenášených dat a energetickou náročnost aplikace.

Uspoří nám tedy stále nemalý datový limit při připojení přes mobilní síť i energii v baterii, které nikdy není dost. Jenže s přechodem na novou technologii může být odříznuta různá elektronika, kde se Skype v minulosti objevil. Microsoft zatím nesdělil, jestli bude zachována zpětná kompatibilita anebo bude nutné podporu služby Skype v dosavadních zařízeních aktualizovat.

Teoreticky není problém připravit aktualizaci: od nových aplikací pro chytré televizory po nový firmware speciálních telefonů pro Skype. Otázkou je, jestli jejich výrobci budou mít zájem. Z praxe víme, že například výrobci televizorů nové aplikace i jejich nové verze velmi rádi uvolňují jen pro nejnovější modelové řady, aby je mohly použít jako prodejní argument.

Zatím je víceméně jisté jen to, že s novou elektronikou bude Skype kompatibilní i po výměně svého hnacího motoru. Jak bylo uvedeno výše, Microsoft chce mít službu Skype co nejdostupnější a široká podpora v „non-pc“ zařízeních byla jedním z mnoha důvodů, proč byl ochoten za Skype zaplatit 8,5 miliardy dolarů, což je horentní suma i na firmu formátu Microsoftu.

Podle neoficiálních informací Microsoft bude chtít zajistit kompatibilitu s telefony pro Skype, které získaly oficiální certifikaci jako zařízení kompatibilní s touto službou. Jak přesně ale chce další kompatibility dosáhnout, není jasné. Možná má páky ve formě dříve uzavřených smluv s výrobci těchto certifikovaných telefonů na uvolnění aktualizací a možná ví, jak i po výměně provozní technologie zachovat zpětnou kompatibilitu, ale to jsou zatím jen dohady.

Screenshoty: autor; úvodní obrázek zdroj: smh.com.au
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7356
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype a Messenger se slučují: jak se to dotkne uživatelů

Příspěvekod faraon » 25 lis 2012 13:42

Ten upocený ryčící nosorožec s vystupováním jarmarečního trhovce je fakt dobrý důvod se tomuhle velikým obloukem vyhnout.
Nemluvě o občasném posílání zpráv jinému příjemci, a otevření protokolu tajným službám, nejen americkým...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Uživatelský avatar
Madara
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1123
Registrován: červenec 11
Bydliště: Nechceš klíče od domu ?
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Skype a Messenger se slučují: jak se to dotkne uživatelů

Příspěvekod Madara » 25 lis 2012 19:59

Jak se to dotkne uživatelů ? Asi tak, že jich půlka odejde...


Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů