jen tak mě napadlo to tu trochu rozproudit debatou o momentální situaci AMD.
Konkrétně jejich GPU divize. Mám pocit a možná to tak i je, že CPU a GPU divize jsou 2 totálně odlišné světy. Možná tam je ještě nějaká upozaděná smlouva po koupi ATI, že GPU divize má větší autonomii, ale to jsou jen moje spekulace
Poslední týdny/měsíce se spousta HW kanálů, webů a fanoušků dost hlasitě ozývají ohledně NEpodpory starších generací grafik.
Konkrétně hlavně o 7000 řadě a jejich nepodpora FSR 4 (nově už i 4.1) a dalších SW vychytávek (Ray regeneration atd.) - naprosto nepochopitelně když víme, že FSR 4 je schopno běžet na INT8, ale oficiální podpora nebo jakékoliv vyjádření ohledně toho se ze strany AMD vůbec nekoná.
Místo toho si to ti více zruční, mohou zprovoznit přes Optiscaler, který dělá momentálně práci za AMD, ale bohužel neoficiálně. Navíc nedávno vydané PSSR 2.0, které vychází přímo z FSR4.1, taky běží na INT8
Dále je tu nulová podpora her postavených na Vulkanu. A celkově jejich nezájem s tím něco dělat nebo se vyjádřit aspoň je tristní.
AMD si tímto poštvává proti sobě své věrné zákazníky a úplně odrazuje ty nové. Sám jsem měl do nedávna 7900XTX, ale jak sleduju to dění okolo, tak mě AMD dost odradilo. Něco málo přes 3 roky stará vlajková GPU minulé generace která nedostává podporu nových funkcí je špatně.
Měl jsem poslední 3 generace AMD (5700XT, 6900XT a 7900XTX) a bohužel už další si nekoupím a nebudu sám. Prodal jsem 7900XTX a koupil místo ní RTX 5080. Jsou určité predikce a náznaky, že trh s grafikama půjde zase nahoru o desítky % (Myslím, že někteří výrobci už to dokonce oznámili). Tak jsem využil situace a vyměnil.
Nvidia naprosto válcuje trh a do budoucna to ani nejspíš nebude jinak. Je to dobře? Nejspíš pro nás spotřebitele ne. Nvidia si zase bude moct dovolit o to víc napálit ceny a odneseme to my. Ale aspoň do toho šlapou funkcemi které mají podporu i na X let starších generacích.
Momentální kontroverzní DLSS 5 je spíš na jinou debatu. Ale neviděl bych to tak černě, nikdo nikoho nebude nutit to zapínat a stejně to nebude vypadat jako na tom tech demu, které bylo poháněno dvěma 5090
Nevím jestli jsem shrnul vše, kdyžtak později doplním. Ale hlavně mě zajímá váš názor na tenhle problém, kdy si AMD kope vlastní hrob.