Výběr monitoru do 5 tisíc

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Honzik1
nováček

Výběr monitoru do 5 tisíc

Příspěvek od Honzik1 »

Čaute, aktuálně vybírám monitor na práci, amatérské hraní a nenáročnou konzumaci obsahu.

Mám v merku nějaké monitory (uvedeny níže), ovšem se třeba najde nějaký, který by mi vyhovoval na 100%

Chci se poradit vlastně o dvou věcech, a sice, jestli s mojí sestavou má cenu kupovat QHD (do 27")
Zde jsou specifikace počítače:
CPU: AMD Ryzen 2700
GPU: Gigabyte nvidia gtx 1660 super
MB: Gigabyte AORUS Elite B450
RAM: Patriot Viper 3600mhz cl18

Co od nového monitoru chci?
1. přesné barvy (ano, každý monitor je jinak nastavený z výroby), IPS panel
2. do 2ms odezvy
3. 24" a fullHD nebo 27" QHD
4. 120hz+
5. HDMI a DisplayPort (střídám ntb a pc)
6. Velké plus by bylo powerdelivery, alespoň 65W
7. VESA mount 75x75 nebo 100x100

monitory, co se mi pozdávají:

1.
https://www.alza.cz/27-samsung-odyssey- ... 232270.htm

2.
https://www.alza.cz/27-lg-ultragear-27g ... escription

3.
https://www.alza.cz/25-tcl-25g64-d13042057.htm

Díky za pádné komentáře, rady, doporučení a diskusi :)
falco_dee
Level 3
Level 3

Re: Výběr monitoru do 5 tisíc

Příspěvek od falco_dee »

Jako já bych v dnešní době už FullHD nechtěl, ale máš slabou sestavu a hraní bude trpět. Takže nevím nevím. Mrkni na youtube na testy jak si vede tvoje grafika v 1440p.
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC 16GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" Dell Alienware AW3423DWF (QD-OLED)
WinDroid
Level 6.5
Level 6.5

Příspěvek od WinDroid »

K téhle sestavě určitě 1080p, jinak to bude voser :D
Ale můžeš to nějakou dobu trpět a pak upgrade.
Honzik1
nováček

Příspěvek od Honzik1 »

Díky kluci. Já hraju FPS hry, sem tam příběhovky (nebo metin :D) a u těch si nemůžu dovolit vyšší nastavení, takže hraju na úplně "anální" rozlišení :D. K tomu hraní mi spíše jde o ty hz a odezvu. Spíše se chci vyvarovat nízkému ppi při střihu a grafických pracech, proto bych chtěl 1440p při těch 27", ale na té úhlopříčce mi nesejde.

Jinak moje grafika si při 1440p hraní vede hrozně... A upgradovat v dohledné době nemám mimo RAM v plánu.

Jinak jaký monitor byste doporučili? Na ten TCL jsou jen placené recenze ve španělštině a turečtině, které ukazují jenom, jak ten monitor je skvělej, u ostatních je to takové smíšené. Jde mi hlavně o ten panel a podání barev. Takže nějaké testy, hodnoty delta e atd...
šulda
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvek od šulda »

QHD s touto sestavou nee, jak už je tu psáno a ani u toho není potřeba rozebírat "na práci, amatérské hraní (i když co to je, jako že budeš hrát poprvé?) a nenáročnou konzumaci obsahu." Přesné barvy atd. je v tomto utopie, to stejné HDR. K čemu s těmi 300Hz míříš?
Edit: už to vidím protože si to doplnil při mém psaní, FPS jsou amatérské hry :D Jestli chceš 1440p, tak si nachystej sakra víc než 5000,-Kč protože budeš potřebovat novou sestavu. K tvojí sestavě to prostě 'nejde". Jenom monitorem to fakt nevylepšíš. Jaký monitor máš teď? Btw monitor QHD ne do 27", ale od 27".
Člověk se pořád učí.
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvek od petr22 »

Co znamena "presne barvy" ? Pokud tim chapes to co my ostatni, tedy grafiku a DTP, tak tech "5 tisic" budou Eura a ne Kc.

Pochopitelne je nutna kalibrace monitoru pomoci zarizeni, ktera sama jsou drazsi nez 5000 Kc.

Za 5000 Kc je ten nejvetsi elektrodpad, tam se o nejake barevne presnosti neda mluvit, neuvidis ani celou barevnou paletu.

Vychozi nastaveni je takove aby se libilo lidem co tomu nerozumi - je to pekne barevne a kontrastni.

Jestli chces neco skutecne kvalitniho pouze podle ostatnich podminek, tak potrebujes hlavne zvysit rozpocet. Na QHD samozrejmne vice nez na FHD.
Honzik1
nováček

Příspěvek od Honzik1 »

Petře, díky za komentář. Ovšem nedělám tiskoviny, ale obsah pro konzumenty online. přesné barvy myslím tím věrné barvy, takové, které má většina lidí, používajíce internet.

Takže mi spíš jde o tohle. Já se osobně v monitorech nevyznám, v panelech se nevyznám, v parametrech se nevyznám. Proto jsem si přišel pro radu, a sice jestli má smysl s mojí sestavou kupovat 1440p (ne nemá) a jaký monitor byste doporučili v rámci zachování alespoň trocha mých požadavků.

Pro Šuldu: S 300hz nikam nemířím, ani bych pro ně asi nenašel využití, ovšem se mi líbí ten koncept mini led a 600cd/m2. vlastně jediný ve své cenové kategorii, co se týče cena/výkon. Alespoň to tak vypadá na papíře :)
Zivan
Level 5.5
Level 5.5

Příspěvek od Zivan »

Takovy blby dotaz...ti konzumenti budou mit taky presne zkalibrovane monitory nebo ty nejlevnejsi sunty? :D

Jaky monitor mas ted a hrajes hry na nativni rozliseni toho monitoru?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
šulda
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvek od šulda »

Správná otázka, na kterou sem já nedostal odpověď.
Člověk se pořád učí.
HelFix
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvek od HelFix »

Nevím co řešíte, hraje FPS hry. Tam se hraje na nižší rozlišení, nejnižší detaily. Ať je co největší fps a nejmenší input lag.

Normálně bych šel do 24" FullHD - ano, zde ti budou říkat, že je to k ničemu, ale pravda je taková, že pro tvé využití je to naprosto super. Kámoš má větší monitor a nedokázal jsem si představit na něm hrát, jsem rád, když mám hru přímo před sebou.
Já na CS2 jsem kupoval 240Hz samsung odyssey asi za 2800 kč a naprosta spokojenost, obnovovací frekvence je skvělá, barvy neřeším, hraju. Střih videí naprosto v pohodě, nedělám na počítači grafiku, kde by zaleželo na detailech barev. Na film se taky podívám úplně v pohodě. Nepotřebuješ investovat více než je potřeba - pokud nejsi profi grafik a nebo nejsi úplně úchyl na zážitek. Ano, beru, že na nějake 3Áčkové hry by byly přesnější barvy super, ale stejně, PC sestavu na takové hry nemáš.

CS2 hraju na 1024x768px stretched.
šulda
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvek od šulda »

Nevíš co řešíme? A četl si to tady vše? K jeho sestavě se doporučuje FullHD a pokud chce jen změnu na QHD o které uvažoval, což už pochopil že ne, tak by bylo dobrý znát současný monitor, protože možná ani nový nepotřebuje. Jinak s tebou souhlasím.
Člověk se pořád učí.
HelFix
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvek od HelFix »

Tak chce 120Hz+, tedy předpokládám, že jede na 60 nebo 75Hz. V ten moment na FPS hraní je určitě koupě nového monitoru na místě.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Doporučení pro výběr monitoru
    od jozeff » » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1 Odpovědi
    6132 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Alferi
  • Výběr herního monitoru do 8000 kč
    od gedy1 » » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7 Odpovědi