NTB do +-30 000kč-tipy / IOS

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Kudlav
nováček

NTB do +-30 000kč-tipy / IOS

Příspěvek od Kudlav »

Ahojte všem,

vybírám pro studenta notebook, specifikace jsou: podsvícená klávesnice, lehký, použitelnost i za 6+let a dobrá výdrž na baterii.
Grafiku nedělá, videa nestriha, "běžné" užívání hlavně.

Měl jsem to této doby jen windowsy a rád bych šel do APPLE MacBook. (klidně mi vyvratte proč ne..) Jsem otevren vaším radám.
Rád bych se zaučil s IOS prvně jak funguje, ale zase mi přijde kravina kupovat nějaký starý a pak po půl roce kupovat další (ať už zpátky k Windows či "lepsi" Apple). Klidně by mě nevadil opoužívaný NTB.

Slyšel jsem, že přijde zdražení kvůli AI a RAMkam, takže má cenu čekat na nějaké nové modely v roce? Doporučení mám od kolegy na M3, M4 čipy, že by se mi vyplatily na dlouhodobost než kdybych šel do populárního M1 2020 modelu.

Nevím, ale kolik zvolit 256 či 512 GB uloziste na macbook, jelikož většinu paměti mi zabírají fotky a ty bych mohl mít na starém PC stále. Kolik zere samotný OS?
+ Stačí mi 16GB RAM?

Když jsem si je zkoušel tak by mi stačil 13 palcový ale teda rozdíl jsem tam moc neviděl oproti 15" pri sledování videa....

Znáte nějaké weby české i nečeské kromě známých (Alza,Amazon,ebay,smarty). Jsou aktuálně dobre nabidky či studenský slevy někde?

DEKUJI VŠEM DOBRÝM (i nedobrým :D)LIDEM za sdílení.
WinDroid
Level 6.5
Level 6.5

Re: NTB do +-30 000kč-tipy / IOS

Příspěvek od WinDroid »

Na tohle 100% jedině MacBook. Druhá varianta je nějaký ARM ntb s Windowsama, ale stále to na Apple nemá.

Velikost je na tobě, na Amazonu ho podle mě seženeš nejlépe, aktuálně základní M4 model za 22k.
Paměť 16 GB RAM na tvoje účely i za těch 6 let v pohodě postačí.

Osobně bych šel spíš do 512GB paměti. Apple sice neví co za to chtít, ale těch 256 GB je už i dneska prostě omezující.
Ale to záleží na tobě, samozřejmě můžeš jet v pohodě na externí disk a ušetříš dost peněz. Použitelný prostor by měl být tak kolem 200 GB?
Kudlav
nováček

Příspěvek od Kudlav »

Děkuji ,windroid, kamaráde. Vážím si toho.

Kdyby kdokoli cokoli dalšího měl, neváhejte reagovat či potvrdit.

Mam si koupit použitou verzi M3,M4 (případně kde) nebo nový macbook?
Martab
Moderátor / člen HW týmu

Příspěvek od Martab »

Nějaké slevy pro studenty má přímo Apple na svém eshopu: https://www.apple.com/cz-edu/shop/buy-mac/macbook-air Na bazaru moc M4 nebude, nějaké M3 jsem viděl myslím u Smarty.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tipy na upgrade MB + CPU
    od SkYpiQ » » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6 Odpovědi
    12630 Zobrazení
    Poslední příspěvek od WinDroid

Zpět na „Rady s výběrem hw a sestavením PC“