Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 20 bře 2014 21:24

Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Předst04.jpg
Předst04.jpg (7.15 KiB) Zobrazeno 2123 x


Čtvrtý letošní díl seriálu stručných recenzí nabízí pohled hned na dva produkty. V první řadě si blíže představíme herní head-set Gamdias Hebe, ale dojde také na praktický věšák na sluchátka Gamdias Aegis, který zároveň funguje jako praktický USB rozbočovač.

Robustní sluchátka s napevno zabudovaným mikrofonem Gamdias Hebe (GHS2300) jsou určená především hráčům počítačových her. Pro potřeby tohoto článku lokální distributor zapůjčil digitální verzi head-setu, která se připojuje prostřednictvím rozhraní USB 2.0. Fungují tudíž jako samostatné zvukové zařízení, takže není závislá na kvalitě zvukového výstupu samotného počítače. V prodeji je také analogová verze připojující se pomocí dvou 3,5mm jacků, ale tu ponechme stranou.

Head-set vypadá na první pohled těžce a nepoddajně, ale zdání klame. Stříbrné rameno spojující mušle je dostatečně pružné, aby sluchátka perfektně přiléhala k hlavě, ale přitom netlačila. K tomu dopomáhá masivní koženková výstelka ramena i mušlí. Rameno má samozřejmě nastavitelnou délku po obou stranách. Vždy o devět stupňů. Ergonomie je tedy na velmi dobré úrovni. Tlustá výstelka mušlí navíc zajišťuje perfektní obousměrnou izolaci zvuku.

01.png

Digitální verze head-setu Gamdias Hebe na rozdíl od analogové varianty podporuje virtualizaci prostorového zvuku až 7.1. Samozřejmě, že osmikanálové soustavě řádně rozmístěných reproduktorů nemůže konkurovat, ale přesto je alespoň částečný efekt prostorového zvuku během hraní her nebo sledování filmů poměrně zajímavý. Je to dobrý kompromis pro spotřebitele, kteří zkrátka nemají místo na reproduktorovou soustavu – třeba na studentské koleje.

Kvalita zvuku je v rámci dané cenové kategorie (cca 1200 Kč) subjektivně nadprůměrná. Sluchátka odvedou dobrou práci nejen při hraní her či sledování videa, ale také při poslechu hudby a internetovém volání a videohovorech. Právě pro komunikaci je připraven digitální mikrofon, který pevné rameno umisťuje rovnou před ústa. Zachytávání hlasu se daří velmi čistě bez okolních ruchů. Po dobu nepoužívání lze mikrofon zvednout, aby nepřekážel před ústy.

02.png

Třímetrový propojovací kabel s pozlaceným konektorem umožňuje dostatečnou volnost pohybu, takže není třeba láteřit nad tím, že nejde o bezdrátová sluchátka. To je v tomto případě spíše výhoda, protože se sluchátka nemusí pravidelně dobíjet po každých pár hodinách hraní. Kabel je luxusně opletený, což jej chrání před fyzickým poškozením. Zároveň se díky opletení méně kroutí, takže nelze říci, že by jakkoliv překážel.

03.png

Na kabelu je ovladač, s jehož pomocí je možné jednoduše a rychle regulovat hlasitost, zcela ztlumit zvuk či vypnout mikrofon. Bohužel chybí klips pro uchycení, takže volně visí na kabelu. Ovladač obsahuje všechny hardwarové ovládací prvky. Na mušlích či ramenu mikrofonu už žádné nejsou. Head-set lze konfigurovat pomocí programu Gamdias EOS pro Windows XP a vyšší. Není však součástí balení, takže je třeba si ho stáhnout z webu výrobce.

04.png

Ke sluchátkům lze doporučit samostatně prodávaný doplněk Gamdias Aegis, což je v první řadě věšák na sluchátka, který se připevňuje k monitoru. Kromě sluchátek značky Gamdias jej lze použít pro sluchátka jakékoliv další značky. Věšák se připevňuje na pravý horní roh plochého monitoru. Zapře se za vrchní stranu a přilepí se k boční straně. Aby dobře držel, potřebuje co možná nejrovnější pravou postranní hranu monitoru.

05.png

Na horní ploše tohoto doplňku se pak nachází samotné rameno tmavě cihlové barvy pro zavěšení sluchátek. Je otočné o devadesát stupňů, takže sluchátka lze nechat viset vpravo vedle monitoru nebo za monitorem. A to není všechno. Věšák zároveň funguje jako USB rozbočovač se čtyřmi porty USB 2.0. Pro dosažení vyšší spolehlivosti rozbočovače je podporováno nezávislé napájení z elektrické sítě, ale potřebný adaptér není bohužel součástí balení.

06.png

Sečteno a podtrženo: head-set Gamdias Hebe patří k lepším kouskům ze střední třídy. Virtualizace prostorového zvuku není zase takové terno, jak by se mohlo zdát z proklamací výrobce, ale o něco lepší zvukový prožitek skutečně přináší. Head-set poslouží dobře při hraní her, sledování videa, přehrávání hudby i internetové komunikaci. Po ergonomické stránce je zdařilý. Plusové body si tato sluchátka s mikrofonem připisují také za kvalitní oplétaný kabel.

Jedinou větší výtku mám k dosti divokému barevnému provedení, kdy výrobce zkombinoval sytě červenou, černou, stříbrnou a bílou barvu. Head-set vypadá jako nějaká laciná hračka z asijské tržnice, ale to je čistě jen můj subjektivní dojem. Zájemcům o tato sluchátka s mikrofonem mohu doporučit výše popisovaný věšák Gamdias Aegis. Jen škoda, že výrobce k němu nepřidal do balení adaptér pro přídavné napájení z elektrické sítě.

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Gamdias
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Deny18
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1909
Registrován: listopad 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Příspěvekod Deny18 » 22 bře 2014 00:05

Na mě působí moc lacinně a plastově. Jak na vás? 8)

EasyGuy
nováček
Příspěvky: 39
Registrován: březen 14
Bydliště: Ostrava
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Příspěvekod EasyGuy » 23 bře 2014 11:18

Jo dám za to 2 tisíce why not ...
Věř, že je to pravda!

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 31 bře 2014 05:32

Deny18 píše:Na mě působí moc lacinně a plastově. Jak na vás? 8)


Jo, ale naštěstí je to jen designem. Výrobce zřejmě cílí na velmi mladou cílovou skupinu, které tento pouťové design má asi učarovat.
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Uživatelský avatar
Widlajz
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1082
Registrován: prosinec 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 4/2014: head-set Gamdias Hebe

Příspěvekod Widlajz » 31 bře 2014 07:08

Působí masivně, ale zároveň dost lacině a plastově jak bylo již zmíňeno a souhlasím s Jiří Macich ml., že je výrobce nejspíš cílí na mladou skupinu, která to koupí, kvůli vzhledu i když je to jenom předražený kus ničeho.
AMD Ryzen 5 5600x
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750


Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host