Představujeme 15/2013: myš na cesty Logitech T630

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 15/2013: myš na cesty Logitech T630

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 13 lis 2013 15:27

Představujeme 15/2013: myš na cesty Logitech T630

Předst15.jpg
Předst15.jpg (4.29 KiB) Zobrazeno 1550 x


Pokud hledáte myš, která by dobře sloužila na cestách v kombinaci s přenosným počítačem, tak čtete správní článek. Blíže si představíme velmi tenkou a lehkou myš s podporou dotykových gest a rychlým dobíjením z dílny společnosti Logitech.

Logitech Ultrathin Touch Mouse T630 je plný název myši, která je určena především jako praktický doplněk k přenosným počítačům na cesty. Svými ladnými křivkami neudělá ostudu ani luxusním ultrabooku. Je velmi tenká (v rozmezí 0,3 až 1 centimetru). Při hmotnosti necelých 200 gramů je také velmi lehká, takže se vejde třeba do náprsní kapsy, aniž by jakkoliv překážela.

Dobrá ergonomie, podpora dotykových gest
Na malou cestovní myš má Logitech Ultrathin Touch Mouse T630 překvapivě dobrou ergonomii. Díky délce přes sedm centimetrů a šířce v rozmezí 4,4 až 5,5 centimetru dobře padne do ruky. Konečky prstů myš nepřečnívají, což je častý nešvar levnějších kompaktních myší. Řadí se k minoritě myší, které jsou vhodné jak pro praváky, tak pro leváky. Bez kompromisů.

01.png

Jak je zřejmé z jejího názvu, jde o dotykovou myš s podporou gest ve Windows 8 a vyšších. Standardní levé a pravé tlačítko doplňuje programovatelná dotyková plocha. Myš je též kompatibilní s Windows 7. Součástí balení není instalační médium. Potřebný ovladač je stažen automaticky prostřednictvím služby Windows Update takřka okamžitě po jejím připojení.

K počítači se myš připojuje bezdrátově prostřednictvím technologie Bluetooth (verze 3.0). Teoretický maximální dosah bezdrátového spojení je deset metrů. Prakticky po dobu testování v kombinaci s ultrabookem Lenovo IdePad Yoga 13 myš spolehlivě fungovala do vzdálenosti přibližně sedmi metrů. I tak je stále vhodná i pro snadné ovládání prezentací pomocí dotykového gesta.

Zajímavosti je možnost jednoduchého přepínání mezi dvěma počítači díky tlačítku na spodní straně myši. Na spodku myši je také tlačítko pro vypnutí či zapnutí a tlačítko spárování s počítačem. V neposlední řadě je pak logicky na spodní straně také senzor. V tomto případě se jedná o optický senzor s rozlišením 1000 DPI.

02.png

Pro kancelářskou činnost, surfování po webu, přehrávání multimédií a podobné aktivity je senzor naprosto vyhovující. Logitech Ultrathin Touch Mouse T630 samozřejmě není herní myš, ale nenáročným rekreačním hráčům, kteří si chtějí třeba na pracovní cestě zkrátit dlouhou chvíli na hotelu, určitě poslouží lépe než touchpad.

Rychlé dobíjení, nevyměnitelný akumulátor
Výrobcem udávaná výdrž vestavěného lithium-polymerového akumulátoru je deset dní. Počítá se denně s osmihodinovou aktivitou průměrného uživatele, což je hodně mlhavý pojem. Během testování myš bez dobíjení vydržela nanejvýš šest dní. Potvrdit však lze údaje od výrobce, že myš je plně nabyta zhruba za 90 minut a již po minutě dobíjení může fungovat až další hodinu.

Dobíjí se přes přibalený kabel přímo z USB portu počítače. Adaptér pro dobíjení z elektrické sítě není součástí balení. Při ceně myši (aktuálně cca 1 800 Kč) to lze označit za mínus. Napájení resp. dobíjení má ale dva mnohem větší háčky. První? MicroUSB port pro dobíjení je umístěn na spodní straně myši, takže během dobíjení s myší nelze pracovat.

03.png

Myš tedy nelze „opatřit ocáskem“ a dál nerušeně pracovat. Rovněž vás nezachrání náhradní AA / AAA baterie. Tento problém ještě tlumí výše zmíněné rychlé dobíjení. Stačí několikaminutová přestávka v práci, aby myš fungovala další hodiny. Druhý problém je však mnohem zásadnější. Lithium-polymerového akumulátor nelze vyměnit.

Až časem ztratí výdrž, můžete rovnou odepsat celou myš. Výdrž začne postupně ztrácet v každém případě. Otázkou je jenom jak rychle. Je pochopitelné, že do tak tenké myši se AA / AAA baterie prostě nevejde, ale na druhou stranu tu máme tenké mobilní telefony právě s lithium-polymerovým akumulátorem, který je v jejich případě jednoduše vyměnitelný.

Netroufám si tvrdit, jestli jde o nějaké hloupé rozhodnutí pro podporu prodeje či nevyřešený konstrukční problém, ale každopádně je to přinejmenším kontroverzní rys této myši. Stejně jako dobíjecí port microUSB na její spodní části. Obojí Logitech Ultrathin Touch Mouse T630 výrazně ubírá na atraktivitě, což je škoda.

V ostatních ohledech na mě myš během testování zapůsobila pozitivně. Vyzdvihl bych vynikající přenositelnost při zachování poměrně dobré ergonomie, dotykovou plochu s podporou gest, pro běžnou práci na počítači zcela vyhovující senzor, možnosti jednoduchého přepínání mezi dvěma zařízeními, rychlé dobíjení a elegantní design.

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Logitech
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti