Soubory v cloudu (4. díl): SugarSync

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Soubory v cloudu (4. díl): SugarSync

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 12 říj 2013 18:12

Soubory v cloudu (4. díl): SugarSync

Cloudy_04.jpg
Cloudy_04.jpg (5.75 KiB) Zobrazeno 6184 x


V dalším díle seriálu o moderních cloudových resp. internetových úložištích, která vedle jiných funkcí nabízejí synchronizaci souborů mezi různými počítači, se blíže zaměříme na službu SugarSync, o které se sice tolik nemluví a nepíše, ale rozhodně stojí za pozornost.

Upozornění: popisované služby procházejí průběžným rozvojem a vývojem, takže časem nemusí některé níže uvedení informace platit. Jsou aktuální k datu 11. října 2013.


Služba SugarSync určitě není nejčastěji zmiňovaným internetovým úložištěm s podporou synchronizace dat mezi různými počítači, ale přesto na trhu patří k těm lepším. Funguje již od roku 2008, takže se řadí mezi ty starší služby svého typu. To ale neznamená, že nedrží krok s dobou. Sami se o tom můžete v následujících odstavcích přesvědčit.

Synchronizace s přidanou hodnotou
Klíčovou funkcí služby SugarSync, kterou provozuje stejnojmenná kalifornská společnost, je samozřejmě synchronizace souborů mezi různými počítači. Letos vyšla druhá generace synchronizační utility pro Windows XP a vyšší nebo OS X 10.6 a vyšší. Není lokalizována do češtiny, ale nabízí jednoduché uživatelské rozhraní spolu s pokročilými funkcemi, což je vzácná kombinace.

SugarSync na rozdíl od většiny konkurenčních služeb nevytváří jednu speciální složku na pevném disku, jejíž obsah by byl synchronizován. Nejenže tak lze synchronizovat kteroukoliv již existující složku na pevném disku, ale zároveň je možné bez problémů najednou synchronizovat i více složek v různých zákoutích pevného disku nebo dokonce i na různých pevných discích.

Sdílení souborů či složek z cloudového úložiště s jinými uživateli je možné plně spravovat přímo z utility SugarSync. Ta zároveň podporuje vyhledávání složek a souborů uložených v cloudovém uložišti a obnovu těch třeba nechtíc smazaných, což také není zdaleka obvyklé. Do úložiště lze velmi jednoduše přistupovat díky tomu, že jej utilita SugarSync namapuje jako virtuální pevný disk.

01.png

Mezi různými počítači lze totiž synchronizovat různé složky. Pokud s daným počítačem není složka synchronizovaná, přístup k ní je možné získat právě prostřednictvím této virtuální diskové jednotky. Totéž platí o datech uskladněných pouze v cloudu anebo fotkách automaticky nahraných do úložiště z mobilního zařízení.

Pro plynulou práci s virtuální diskovou jednotkou lze naposledy používané soubory nechat automaticky ukládat do vyrovnávací paměti na klasickém pevném disku. Její kapacita je nastavitelná od 2 GB do 50 GB. Virtuální disk může být namapován rovnou po přihlášení k systému nebo kdykoliv později až vyžádání. Disku lze přiřadit také vlastní písmenko.

SugarSync dále podporuje omezení rychlosti přenosu souborů při jejich synchronizaci, aby nedocházelo k přetěžování kapacity internetové přípojky. Omezit lze ovšem jen upload (tedy rychlost přenosu dat z počítače do úložiště), což ale obvykle dostačuje, protože většina připojení je asymetrických právě s velmi nízkou rychlostí uploadu.

02.png

Přesto by ale zajisté autorům utility „neupadly ruce“, kdyby umožnili regulovat také rychlost přenosu dat z úložiště na pevný disk počítače (download). Omezení rychlosti je relativní. Nelze napevno specifikovat konkrétní přenosovou rychlost. Pro širší uživatelskou uživatelnost je to srozumitelnější nastavení, ale zkušenější uživatelé by zřejmě uvítali možnost pregnantnějšího nastavení.

Podpora chytré mobilní i černé elektroniky
Stalo se již zvykem, že podobné služby nabízejí také aplikaci pro chytré mobily a tablety, díky níž lze přistupovat k datům v cloudovém úložišti. V případě služby SugarSync tomu není jinak. Vedle utility pro osobní počítače se letos také aplikace pro mobilní zařízení dočkala kompletního přepracování. Podporuje Android již od verze 1.5 výše a konkurenční iOS 5.0 nebo novější.

03.png

Od naprosté většiny konkurenčních aplikací se liší v tom, že nejde jen o pouhou přístupovou aplikaci. Podporuje totiž také synchronizaci vybraných složek z mobilního zařízení. Lze tedy přímo synchronizovat složky mezi osobním počítačem a mobilním zařízením, což je další konkurenční výhoda služby SugarSync.

Aplikace také samozřejmě podporuje klasický přístup k vlastním a sdíleným souborům v cloudovém úložišti, které lze stahovat do paměti zařízení anebo otevírat v příslušné nainstalované aplikaci třetí strany. Samotná aplikace SugarSync disponuje poměrně vydařeným prohlížečem fotografií a funkcí pro vytváření náhledů videí ve frekventovaných formátech.

04.png

Samozřejmostí je správa souborů a složek v internetovém úložišti, ovládání jejich sdílení a prohledávání obsahu úložiště. Soubory lze do úložiště z mobilního zařízení také nahrávat. Aplikace SugarSync má i speciální funkci pro automatické nahrávání fotek a videí pořízených mobilním zařízením. Podporováno je jak nahrávání fotek i videí, tak samostatně pouze fotek nebo pouze videí.

Nahrávání fotek, videí a synchronizaci souborů lze povolit jen při připojení zařízení k Internetu přes Wi-Fi anebo při jeho připojení k nabíječce. Na cestách tak lze šetřit objem přenášených dat přes mobilní síť nebo často nedostatkovou energii v baterii. Samostatně pak lze povolit nebo zakázat automatický přenos dat z mobilního zařízení do cloudového úložiště při datovém roamingu.

05.png

Aplikace SugarSync podporuje také své volitelné uzamčení. Pro přístup k ní a potažmo datům v cloudu je pak nutné zadat čtyřmístný PIN. Ten je dobrým kompromisem mezi bezpečnostní a komfortem, protože data jsou chráněná, aniž by bylo nutné se neustále odhlašovat a přihlašovat se složitým zadáváním e-mailové adresy a dlouhého hesla.

SugarSync ve Windows Store nabízí také jednoduchou přístupovou aplikaci pro Windows 8 a vyšší optimalizovanou pro ovládání na dotykových displejích tabletů, konvertibilních zařízeních nebo třeba stolních all-in-one počítačů. Tatáž aplikace je k dispozici také pro tablety a konvertibilní zařízení se systémem Windows RT.

Díky strategické spolupráci se společností Samsung služba SugarSync podporuje také chytrou černou elektroniku zmíněné jihokorejské značky v čele s chytrými televizory. Díky funkci AllShare Play lze prostřednictvím např. chytrých televizorů značky Samsung přehrávat multimediální soubory a prohlížet fotky z úložiště SugarSync na velké televizní obrazovce.

Až příliš jednoduché webové rozraní
Z hlediska nabídky funkcí je zřejmě nejslabší stránkou služby SugarSync její webové rozhraní pro přístup k datům v cloudovém úložišti z libovolného počítače s internetovým rozhraním. Zdobí ho sice jednoduché ovládání, ale po jakékoliv nadstandardní funkci zde není ani vidu, ani slechu. A to takřka doslova, protože v minulosti služba umožňovala streamování hudby uložené v cloudu.

06.png

To byla nefalšovaná killer-feauture. Každý uživatel si mohl své hudební soubory zkopírovat do cloudového úložiště a z něj je pouze prostřednictvím webového prohlížeče přehrávat na libovolném počítači s přístupem k Internetu. Jenže z nezveřejněných důvodů se tato funkce „potichu“ z webového rozhraní vytratila.

Dnes tak webové rozhraní slouží především ke správě souborů a složek uložených v cloudovém úložišti včetně správy jejich sdílení. K dispozici jsou též funkce pro vyhledávání konkrétních souborů či složek a obnovu dřívějších verzí nebo smazaných souborů a složek. Soubory lze samozřejmě stahovat na pevný disk počítače. Jak jednotlivě, tak hromadně v podobě ZIP archivu.

Rovněž je možné soubory z pevného disku prostřednictvím webového rozhraní nahrávat do cloudového úložiště. V moderních prohlížečích stačí jejich prosté přetažení z desktopového prostředí. SugarSync bohužel neoplývá napojení na žádnou sadu kancelářských webových aplikací. Webové rozhraní může nabídnout jen jednoduchý prohlížeč fotografií.

Po registraci jen 5 GB zdarma
Po bezplatné registraci SugarSync nabízí úložiště o kapacitě 5 GB. Z dnešního pohledu nejde rozhodně o žádný luxus. Méně nabízí jen Dropbox se 2 GB bezplatně poskytnuté kapacity. Naopak Microsoft SkyDrive poskytuje 7 GB a Google Drive či Copy.com pak dokonce 15 GB, tedy třikrát tolik co SugarSync.

Díky referenčnímu programu lze bezplatně poskytovaný prostor navýšit o 500 MB za každého přivedeného uživatele, ovšem kdo potřebuje více než 5 GB ihned po registraci, bude si muset zvolit některý z placených programů. Hned úvodem je třeba říci, že SugarSync není z nejlevnějších, ale cena odráží vysokou kvalitu desktopové utility i mobilní aplikace či podporu chytré černé elektroniky.

Nejlevněji vyjde úložiště o kapacitě 60 GB za 7,49 USD měsíčně nebo 74,99 USD ročně. Dále je nabízeno 100 GB za 9,99 USD měsíčně nebo 99,99 USD ročně, 250 GB za 24,99 USD měsíčně nebo 249,99 USD ročně a v neposlední řadě 500 GB za 39,99 USD měsíčně nebo 399,99 USD ročně. Roční fakturace je výhodnější, protože de facto cena odpovídá dílčím platbám za deset měsíců.

07.png

Platit lze jednoduše, rychle a bezpečně přes PayPal. Další výhodou je možnost vyzkoušet si placenou variantu úložiště na 30 dnů zdarma bez jakýchkoliv závazků. Tato nabídka souvisí s tím, že provozovatel služby chce platícím uživatelům nabízet prémiové funkce, které uživatelé se základním bezplatným úložištěm nezískají.

Jelikož jde o relativní novinku, tak prozatím je k dispozici jediná prémiová funkce. Desktopová utilita SugarSync disponuje anti-theft ochranou. Při ztracení nebo odcizení počítače lze z webového uživatelského rozhraní nejen daný počítač vyřadit ze synchronizačního procesu, ale také vyslat nainstalované utilitě příkaz ke smazání veškerých dat pocházejících z cloudového úložiště.

Přínos této prémiové funkce je však diskutabilní, protože pro odstranění dat musí být ztracený či odcizený počítač nejen zapnut, ale také připojen k Internetu. Spolehlivější ochranou je spíše šifrování dat na pevném disku anebo využití některého z bezpečnostních programů s vyspělejší anti-theft ochranou, která třeba v případě ultrabooků je zajišťována již na hardwarové úrovni.

Celkově však SugarSync patří mezi ty nejlepší služby svého typu na trhu. Mezi její nesporné klady lze počítat nadstandardně vybavenou desktopovou utilitu i mobilní aplikaci či podporu chytré černé elektroniky. Škoda, že webové rozhraní již nenabízí streamování hudby. Pak by šlo přimhouřit obě oči i nad poněkud vyššími cenami.

Potřebujete pro svá data hodně místa v cloudu? Pak se můžete těšit na další díl o službě Copy.com.

Použité screenshoty: autor
Úvodní obrázek: SugarSync
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
michael95
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 140
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Soubory v cloudu (4. díl): SugarSync

Příspěvekod michael95 » 11 pro 2013 14:21

Super, zrovna mi poslali, že podpora free účtů končí. Viz citace:

Important: SugarSync Free Plan Expiring

Dear Michael,

Thanks for using SugarSync. We wanted to let you know that beginning on February 8th, 2014 we will transition to a paid service. In order to continue using SugarSync you will need to upgrade your account.

Making this change is something we’ve planned for a while. It will allow us to serve you better and add features that will help SugarSync users get more from the service.

As a loyal SugarSync user, we are offering you a 75% discount on any Annual Plan for the first year. Plans start as low as $18.75 for our 60GB Plan. This offer is valid through December 16th.

Upgrade Now

When you upgrade, you will be able to back up and access all of your files with the additional storage. Also, in the event your computer is lost or stolen you can remotely erase your SugarSync data on the device, a new feature only available when you upgrade your account. Finally, we will be releasing completely redesigned apps and more features in 2014.

Thanks again for your interest and support. We look forward to serving you even better as we take the next step.

Best regards,
The SugarSync Team


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků.
    od xDwery » 24 kvě 2023 06:05 » v Problémy s hardwarem
    1
    497
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 06:26
  • W11-Otvírají se všechny text soubory
    od supfor » 06 bře 2024 20:24 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    643
    od supfor Zobrazit poslední příspěvek
    15 bře 2024 20:41
  • Jak kopírovat soubory z hostitele do VirtualBoxu? Příloha(y)
    od atari » 26 črc 2023 16:36 » v Windows 11, 10, 8...
    5
    1440
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2023 11:30
  • Jak zobrazit soubory z ostatních disků Příloha(y)
    od xDwery » 24 kvě 2023 14:57 » v Problémy s hardwarem
    2
    604
    od xDwery Zobrazit poslední příspěvek
    24 kvě 2023 20:09
  • Soubory na ikoně excel hlavního panelu Příloha(y)
    od VOM » 03 led 2024 19:28 » v Kancelářské balíky
    2
    932
    od VOM Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2024 10:46

Zpět na “Internet a sítě (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů