Představujeme 12/2013: IP kamera Axis M2014-E

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme 12/2013: IP kamera Axis M2014-E

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 12 zář 2013 23:08

Představujeme 12/2013: IP kamera Axis M2014-E

Představujeme12.jpg
Představujeme12.jpg (6.29 KiB) Zobrazeno 1849 x


Tentokrát si blíže představíme IP kameru z dílny průkopnické společnosti Axis Communications. Konkrétně relativně nový model Axis M2014-E pro vnitřní i venkovní použití s podporou plynulého HD videa, která je nejen dohledovým, ale i bezpečnostním řešením.

Společnost Axis Communications je technologickým průkopníkem v oblasti IP kamer, ovšem širší uživatelské veřejnosti její produkty nejsou zatím příliš známé. Zato v korporátním a průmyslovém sektoru boduje. Nová IP kamera Axis M2014-E ovšem reálně může oslovit náročné zákazníky z řad domácností a malých až středně velkých firem jako dohledové či bezpečnostní řešení.

Odolná kamera pro vnitřní i venkovní použití
Axis M2014-E je model určený pro fixní instalaci, který na první pohled vypadá jako další tuctová průmyslová kamera. Navzdory současné tržní ceně překračující 10 000 Kč nemá motor pro automatické či dálkové otáčení. Při instalaci je tak třeba vybrat vhodné místo, aby kamera zabírala co možná nejlépe kýžený prostor.

01.png

Kamera splňuje klasifikaci IP66, takže velmi dobře odolá dešti a prachu. Senzor navíc chrání malá stříška. Podle výrobce může tato kamera operovat při teplotách od -20 ° C do 50 °C. Je tedy vhodná pro interní instalaci do vytápěných i nevytápěných prostor stejně jako pro venkovní instalaci. Díky vysoké odolnosti proti prachu ji lze umístit i například do skladových hal a podobně prašných prostor.

Na výběr je hned několik možností instalace, pro které je dodávané veškeré příslušenství. Jako první se nabízí využití malého svěráku k instalaci například na hranu police či jiného podobného kusu nábytku. Díky pogumování kontaktní plochy se není třeba obávat jeho poškození. Pak lze využít také přibalený držák pro přišroubování ke zdi nebo na strop.

02.png

Jak při použití svěráku, tak držáku lze kameru umístit až za nástavec dále od nábytku či zdí nebo níže pod strop, aby případně lépe zabírala kýžený prostor. Ve všech třech případech je kamera na kloubu, takže si je možné ji manuálně natočit požadovaným směrem v potřebném úhlu. Po pořádném dotažení se pak kamera nehne.

Může to znít jako samozřejmost, ale není. Některé levnější modely konkurenčních značek s podobným řešením uchycení mají tendenci i při sebelepším utažení postupně vlastní váhou klesat, takže je třeba čas od času korigovat jejich nasměrování. Axis M2014-E ovšem tímto neduhem továrního zpracování netrpí.

Hlavní jednotka až osm metrů od kamery
Kamera se k síti připojuje prostřednictvím klasického UTP kabelu, takže oproti bezdrátovým kamerám s podporou Wi-Fi nabízí rychlou a spolehlivou konektivitu. Kamera má kabel napevno zabudovaný, takže nikdo jej bez poškození zařízení nemůže odpojovat a připojovat (jak se mu to právě hodí) a vymlouvat se přitom na nějaký technický problém.

Výrobce počítá s tím, že kamera bude napájena prostřednictvím UTP kabelu díky podpoře PoE, takže v balení byste klasický napájecí adaptér do elektrické zásuvky hledali marně. Využití PoE má ale u IP kamer své nesčetné klady včetně možnosti kamery z různých koutů objektu snadno připojit k jedinému zdroji záložního napájení (UPS).

Vlastní kabel kamery měří cca osm metrů. Připojuje se k hlavní jednotce kamery, přičemž teprve tu je třeba propojit se sítí. Díky dostatečně dlouhému UTP kabelu kamery může být a měla by být hlavní jednotka instalována mimo sledovaný prostor. Fyzický přístup nepovolaných osob k této kompaktní krabičce by totiž opět omezoval smysl kamery.

03.png

Hlavní jednotka totiž poskytuje slot pro paměťovou kartu, na kterou lze ukládat záznam. Slot je konkrétně určen pro paměťové karty microSD do kapacity 32 GB. Na hlavní jednotce je dále vstup pro napájení kamery, pokud potřebnou energii nedodává již UTP kabel ze stávající sítě. Hlavní jednotka má též vstupní a výstupní rozhraní pro alarm, s nímž tedy kamera může spolupracovat.

Plynulé HD video s mnoha možnostmi nastavení
Progresivní RGB CMOS senzor kamery Axis M2014-E podporuje video ve vysokém rozlišení (720p) při 30 snímcích za sekundu za využití kodeku H.264. Parametry videa lze ovšem změnit dle potřeby. Například kodek H.264 může nahradit Motion JPEG. Datový tok může být konstantní (CBR) nebo variabilní (VBR). Rozlišení lze snížit až na 320 x 180 pixelů.

Axis M2014-E zároveň podporuje uživatelské nastavení jasu, kontrastu, ostrosti, barev, vyvážení bílé, kompenzace protisvětla a několika dalších parametrů obrazu. Ten lze v případě potřeby nechat automaticky otočit nebo zrcadlit. Do obrazu je možné zakomponovat volitelný text či obrázek (např. pro odlišení obrazu z více kamer) a rovněž lze určit diskrétní zónu v záběru kamery.

04.png

Přímý přenos z IP kamery je možné jednoduše sledovat přes webové rozhraní, prostřednictvím řídícího programu Axis Camera Companion pro PC s podporou až 16 kamer či aplikace pro mobilní zařízení se systémy Android 2.1 a vyšším či iOS 4.3 a vyšším. Kamera též podporuje UPnP. Axis M2014-E ovšem samozřejmě může fungovat samočinné, kdy reaguje až na zvolené události.

Těmi může být zachycený pohyb před kamerou, pokus o fyzickou manipulaci s kamerou, ztráta obrazu resp. spojení s kamerou nebo povel od externího zařízení, tedy třeba alarmu. Kamera je pak schopná odeslat upozornění e-mailem a k němu přiložit i své záběry. Video též může zaznamenávat, kdy úložištěm může být jak lokální, tak internetový FTP server.

Rovněž může jít o síťové úložiště – od běžného PC přes NAS server po specializované PVR zařízení. V neposlední řadě lze záznam ukládat na paměťovou kartu v hlavní jednotce kamery. Díky možnosti umístit ji až osm metrů od samotné kamery, lze hlavní jednotku ukrýt na bezpečné místo, takže záznam na paměťové kartě zůstává zachován i při odcizení nebo poničení kamery.

Resumé: výborná dohledová a bezpečnostní IP kamera
Axis M2014-E se nepodbízí smrští funkcí, které nakonec po počátečním „hraní“ využije jen zlomek uživatelů. Jedná se o sofistikovanou IP kameru, která je díky možnosti oboustranné spolupráce s alarmem nejen dohledovým řešením, ale plnohodnotným bezpečnostním nástrojem. Dlouho jsem přemýšlel, co kameře vytknout.

05.png

Nakonec mě napadají jen samostatně zpoplatněné aplikace pro mobilní zařízení. Při ceně kamery by alespoň nějaká jejich odlehčená verze mohla být poskytována bez dalších poplatků. V balení bych též uvítal napájecí adaptér do elektrické zásuvky. PoE má své nesporné výhody, ale myslím si, že napájení přes hlavní jednotku přímo z elektrické sítě je též legitimním řešením.

Produktové fotografie a úvodní obrázek: Axis Communications
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
Uživatelský avatar
LuCaCZ
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 929
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Představujeme 12/2013: IP kamera Axis M2014-E

Příspěvekod LuCaCZ » 19 zář 2013 20:17

pěkné.. uvítal bych ještě screeny z administrace, jaký dělá obrázky den/noc nebo třeba kousek videa


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • IP kamera z ali Příloha(y)
    od BigSandy » 23 črc 2023 08:29 » v Administrace sítě
    9
    2767
    od Karrex Zobrazit poslední příspěvek
    30 črc 2023 10:05
  • Kamera do meetingovky
    od nighthunter » 29 zář 2023 10:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1594
    od nighthunter Zobrazit poslední příspěvek
    29 zář 2023 10:22
  • IP kamera + Síťový rekordér - NVR Příloha(y)
    od amirinda » 16 zář 2023 11:22 » v Sítě - hardware
    0
    2326
    od amirinda Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2023 11:22
  • Kamera s nočným videním.
    od Misso » 02 bře 2024 09:56 » v Sítě - hardware
    1
    558
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    02 bře 2024 11:14
  • Činska kamera přes wifi
    od BigSandy » 07 črc 2023 15:15 » v Sítě - hardware
    1
    1653
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    07 črc 2023 15:37

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host