Představujeme: 03/2013: přenosný reproduktor Zalman ZM-S500

Testy a recenze počítačových periferií a zajímavého PC příslušenství

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Představujeme: 03/2013: přenosný reproduktor Zalman ZM-S500

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 11 dub 2013 10:51

Představujeme: 03/2013: přenosný reproduktor Zalman ZM-S500
Představujeme3.jpg
Představujeme3.jpg (4.44 KiB) Zobrazeno 1404 x

Hledáte dobrý externí přenosný reproduktor třeba ke svému mobilu či tabletu pro kvalitní poslech hudby s dobrou výdrží, ovšem s příznivou cenou? Pak by vás mohl zajímat Zalman ZM-S500, který si dnes představíme.

Zalman ZM-S500 je kombinací přenosného reproduktoru a samostatného hudebního přehrávače s velmi příznivým poměrem mezi cenou a kvalitou. Aktuálně jej lze v českých e-shopech koupit i za cca 700 Kč, ale ze spotřebitelského hlediska je podstatně atraktivnějším produktem, než jiné přenosné reproduktory v téže cenové kategorii.

Zařízení má 3W reproduktor ukrytý v elegantním válcovitém těle, jehož většinu tvoří voděodolný hliníkový plášť. Design si ze subjektivního pohledu dovolím hodnotit jako velmi elegantní a nadčasový. Navíc jde o drobečka, který se vejde do dlaně a při svých 227 gramech se určitě nepronese.

01.png

U reproduktorů obecně je ovšem prioritní kvalita zvuku. Ta je až překvapivě dobrá. Především kvituji rozptyl zvuku po prostoru. Malý prostorový dosah reprodukovaného zvuku tak není třeba kompenzovat vyšší hlasitostí. Troufám si tvrdit, že na poměry přenosných reproduktorů v uvedené cenové kategorii nabízí Zalman ZM-S500 vysoce nadstandardní poslech hudby nebo třeba audioknih.

Jako externí reproduktor lze toto zařízení propojit s libovolným zařízením majícím klasický 3,5mm výstup pro sluchátka. Vedle různých přenosných a kapesních přehrávačů jím dnes již zcela běžně disponují mobily či tablety. Přiměřené dlouhý propojovací kabel je dodáván k zařízení. Vhod přijde také gumová základna s protiskluzovou úpravou, takže dobře drží i na skleněném povrchu.

02.png

Součástí příslušenství je také černý sáček ze silnější látky se zatahovací šňůrkou pro ochranu zařízení při přenášení. Zároveň do něj lze uschovat vedle zařízení samotného také třeba zmíněný propojovací kabel. Nevýhodou sáčku je, že na něm velmi snadno a rychle ulpí nečistoty polétávající vzduchem. Od prachu po zvířecí chlupy. Naštěstí není problém ho rychle vyčistit třeba jen navlhčenou dlaní.

Zalman ZM-S500 jako samostatný přehrávač
Zalman ZM-S500 může fungovat jako samostatný přehrávač. Disponuje slotem pro paměťové karty formátu microSD. Ovšem je kompatibilní jen s kartami do kapacity 8 GB, přestože formát microSDHC podporuje. Maximem pro microSDHC je podle standardu 32 GB. Buď jak buď, zkrátka 8 GB je maximální možná kapacita. V reálu po naformátování karty je pak samozřejmě ještě o něco nižší.

03.png

Z hudebních formátů Zalman ZM-S500 podporuje pouze MP3, k čemuž přidává podporu přehrávání audia z MP4 souborů. Dalo by se říci, že při všeobecném rozšíření MP3 to nebude takový problém, ale například Apple ve svém iTunes Store prodává hudbu jen ve formátu AAC, takže pro přehrávání v tomto zařízení je nutná její předchozí konverze.

Absence podpory formátu FLAC s bezztrátovou kompresí ovšem mrzet nemusí. Tedy z hlediska kompatibility ano, protože kdo má hudební sbírku v tomto formátu, opět musí konvertovat do MP3. Ovšem z hlediska zvukové kvality reproduktor v zařízení není zase až tak kvalitní, aby byl zřetelný rozdíl mezi hudbou ve formátu FLAC a ve formátu MP3 se ztrátovou kompresí při 320 kbit/s.

Ovládání přehrávání je jednoduché, ovšem v tom horším slova smyslu. Přesněji řečeno je spíše primitivní. Tlačítka pro regulaci hlasitosti při přehrávání hudby z paměťové karty při delším přidržení slouží i pro přeskakování skladeb vpřed a zpět. Navíc je k dispozici už jen kombinované tlačítko pro spuštění nebo pozastavení přehrávání zpět.

04.png

Při jeho delším přidržení se přepíná přehrávání z přehrávání z paměťové karty na přehrávání z externího zdroje a naopak. Možnost pokročilejší navigace mezi skladbami, navigace mezi alby či práce se seznamy skladeb chybí. Chybí též displej, který by zobrazoval ID3 značky, ovšem vzhledem k absenci jakýchkoliv pokročilejších navigačních funkcí to není žádné drama.

Displej by jistě zařízení prodražil stejně jako podpora propojení s jiným zařízením bezdrátově přes Bluetooth, ovšem pár ovládacích tlačítek navíc by nemělo mít na cenu žádný fatální dopad. Evidentně funkčnost coby samostatného přehrávače je z pohledu výrobce jen doplňkovou funkcionalitou.

Za pochvalu naopak stojí výdrž integrovaného akumulátoru. Výrobce uvádí, že při plném nabití má Zalman ZM-S500 hrát až šest hodin. Běžnou praxí je, že výrobci si v tomto ohledu čísla přikrášlují, respektive různým teoretizováním je ženou na v reálu nedosažitelné hodnoty. V tomto případě ale podle mého testování výrobce uvádí pravdivý údaj.

K nabíjení integrovaného akumulátoru slouží microUSB rozhraní. Kabel pro dobíjení z USB portu počítače je rovněž součástí balení. Plné nabití trvá zhruba tři hodiny. Adaptér pro rychlejší dobíjení přímo z elektrické sítě bohužel není součástí balení a výrobce jej nenabízí ani jako značkové volitelné příslušenství.

05.png

USB rozhraní slouží skutečně jen k dobíjení. Zalman ZM-S500 se po připojení k počítači přes USB rozhraní nechová jako klasické nezávislé zvukové zařízení a neposlouží ani jako čtečka vložené karty. Zejména druhé zmíněné hodnotím jako nedostatek.

Zazněla chvála i kritika. Jaké je tedy resumé? Domnívám se, že vzhledem k ceně je možné Zalman ZM-S500 hodnotit jako vysoce nadprůměrný externí přenosný reproduktor s dobrou reálnou výdrží akumulátoru a velmi zajímavým designem. Jako samostatný přehrávač jej ovšem příliš vážně brát nelze. Toto je skutečně jen okrajová funkcionalita, která se příležitostně může hodit, ovšem určitě není primárním důvodem k nákupu.

Úvodní obrázek a produktové fotografie: Zalman
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama

Zpět na “Recenze a testy (čl.)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů