Softwarová plná polní 5: obrázky a fotografie

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Jiří Macich ml.
Externí přispěvovatel
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 138
Registrován: září 12
Bydliště: Proboštov u Teplic
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Softwarová plná polní 5: obrázky a fotografie

Příspěvekod Jiří Macich ml. » 23 úno 2013 11:06

Softwarová plná polní 5: obrázky a fotografie

softPlnaPolni.jpg
softPlnaPolni.jpg (31.63 KiB) Zobrazeno 5243 x


V již pátém díle seriálu o základní softwarové výbavě počítače zdarma se tentokrát zaměříme na programy pro práci s obrázky a fotografiemi. Představíme si nejen komplexní program pro nakládání s fotkami a opravdu universální prohlížeč obrázků s řadou editačních funkcí.

Windows Fotogalerie: jednoduché a přitom komplexní řešení
Program Fotogalerie (Photo Gallery) ze softwarového balíčku Windows Essentials 2012 od společnosti Microsoft je do češtiny lokalizovaný program pro komplexní práci s digitálními fotkami na počítači. Jeho funkce budou zřejmě dostačovat většině amatérských fotografů, kteří hledají snadnou cestu k základním úpravám fotek a jejich katalogizaci.

Fotogalerie vypomůže s importem fotografií z digitálního fotoaparátu nebo videokamery, digitalizací starých fotek za použití skeneru anebo se stažením archivovaných snímků z CD/DVD médií. Umí přitom automaticky otáčet fotky, pokud nesou informace, jestli mají být zobrazeny na výšku nebo na šířku, kterou moderní fotoaparáty automaticky vkládají do souboru s fotkou.

01.png

Fotografie lze následně upravit. K dispozici jsou samozřejmě základní funkce, jako je otáčení, ořez či zmenšení snímků. Přítomna je i funkce pro inteligentní automatické opravy vad na kráse fotek jediným kliknutím. Vhod mohou přijít také automatické funkce pro horizontální vyrovnání snímku nebo snížení optického šumu. Další editační funkce slouží pro úpravu barev a expozice fotek.

Umožňují buď automatickou úpravu, nebo použití některé z devíti přednastavených možností úpravy. Vše je koncipováno s ohledem na maximální jednoduchost. Nicméně otevřít si lze editor i s pokročilejšími volbami pro uživatele, kteří už se v úpravě fotek trochu vyznají. Výhodou programu je, že fotografie neustále zálohuje, takže všechny provedené a dokonce uložené změny lze zase odvolat. Není tedy nutné bát se experimentovat.

02.png

Fotky uložené na pevném disku je možné jednoduše třídit. Fotogalerie automaticky seřadí snímky podle data jejich pořízení do přehledných skupin. Datum lze ovšem manuálně upravit. Každou fotku lze též označit popiskem a ohodnotit ji. Pak není problém zobrazit si jen ty nejlepší fotografické úlovky. Fotky je možné rovněž třídit podle místa pořízení díky tzv. geoznačkám, které lze doplnit i ručně, pakliže geoznačku k fotce nepřiřadil již fotoaparát.

K dispozici je také funkce pro označování osob na fotografii, takže pak není problém v nepřeberném množství fotek najít ty, na které je zachycen konkrétní člověk. Fotky je též možné označovat popisovými značkami (štítky, tagy) a sdružovat je tak do skupin, přestože jednotlivé soubory jsou fyzicky uloženy v různých složkách na pevném disku. Každá fotka takových popisových značek může mít více, takže v jednom okamžiku může být zařazena do několika skupin.

Vytvořený archiv fotek na pevném disku je možné procházet podle data nebo místa pořízení fotek, osob na nich zachycených, vlastního hodnocení či popisových značek. Samozřejmostí je prohledávání archivu fotek. Stačí zadat text a program Fotogalerie následně prohledá názvy (titulky) snímků, popisové značky, geoznačky a další údaje nashromážděné k jednotlivým fotkám.

03.png

Kdykoliv si lze zobrazit libovolnou fotku přes celou plochu monitoru. Pro prohlížení více fotek se hodí automatická prezentace zobrazující postupně fotky s různými přechodovými animacemi. Při prezentaci lze také vybrané fotky nechat zobrazit v černobílé podobě či se sépiovým efektem, aniž by bylo nutné fotky upravovat. I to je ale možné, kdy vedle vytvoření černobílého snímku nebo snímku se sépiovým efektem Fotogalerie umožňuje aplikovat i barevné filtry.

Vybranou fotku si lze jednoduše přímo z programu nastavit jako tapetu na ploše, případně je možné nechat si z vícera fotek automaticky vygenerovat koláž vhodných rozměrů pro tapetu na plochu dle aktuálně používaného rozlišení. Koláže program umí vytvářet i pro jiné užití než je tapeta na ploše. K dispozici je jednoduchý automatický generátor koláží i pokročilejší nástroj pro jejich ruční přípravu.

Vedle tvorby koláží Fotogalerie pomůže i s přípravou panoramatických snímků. Fotky lze samozřejmě vytisknout na domácí tiskárně. Bohužel funkce pro objednání jejich zhotovení přes Internet je aktuálně v České republice mimo provoz. Lze je ale jednoduše poslat e-mailem, uložit do cloudového úložiště SkyDrive a sdílet prostřednictvím služeb Facebook či Flickr.

Podporu dalších služeb včetně Picasa Web Albums nebo českého Rajče.net lze doplnit díky volně dostupným plug-inům. Mezi nimi jsou i takové, které fotky připraví pro export do digitálního fotorámečku. Fotogalerie též umožňuje z fotek vytvořit efektní video a to následně sdílet na videoserverech YouTube či Vimeo. Fotogalerie rovněž zvládá fotky archivovat na CD/DVD média nebo z nich vytvořit vlastní spořič obrazovky.

04.png

Problémem tohoto programu je, že podporuje pouze Windows 7 a Windows 8. Uživatelé starších systémů Windows XP či Windows Vista nejnovější verzi programu bohužel použít nemohou. Lze jim doporučit konkurenční program Picasa od Googlu, který má dokonce v některých ohledech lepší funkce, ale je až přespříliš spojen výhradně se službami od Googlu.

XnView: prohlížeč, který si troufá i na úpravy
K rychlému a pohodlnému prohlížení obrázků a potažmo fotografií více než dobře poslouží program XnView disponující českou lokalizací. který je kompatibilní s Windows 95 a vyššími. Takže podle tvrzení autorů by měl být funkční i na těch nejstarších počítačích. Podporuje přibližně 400 různých grafických formátů, což je opravdu úctyhodné číslo.

Vedle těch základních (JPG/JPEG, PNG, GIF, BMP) zobrazí též obrázky ve formátech profesionálních grafických programů, v různých exotických a historických formátech a samozřejmě také ve formátu RAW za podpory fotoaparátů předních výrobců jako je třeba Canon, Sony, Nicon či Panasonic. Je to opravdu universální prohlížeč obrázků.

Program využívá koncept panelů pro zobrazování více obrázků v jednom okně. Funguje tedy obdobně jako moderní webové prohlížeče, které rovněž dovedou v jednom okně díky panelům zobrazit více webových stránek. Obrázek si lze zobrazit ale i přes celou plochu monitoru. Samozřejmostí je rychlé listování mezi různými obrázky v téže složce díky klávesnici nebo myši. Také je možné spustit si automatizovanou prezentaci.

05.png

Obrázky lze přibližovat a oddalovat, což u prohlížeče obrázků nepřekvapí. Bonusem ale jsou funkce pro základní úpravy zejména fotek. Za všechny lze zmínit oříznutí snímku, změnu jeho velikosti nebo otáčení a zrcadlení. Pro rychlou korekci fotek lze použít funkci k automatické úpravě jasu. Ten je možné ovšem upravit také s manuálním nastavením stejně jako kontrast či vyvážení barev. Nechybí korektor nežádoucího jevu červených očí při focení s bleskem.

06.png

Zobrazený obrázek umí XnView převést do některého z 50 podporovaných formátů. Nabízí i dávkovou konverzi, tedy hromadný převod více souborů z jednoho formátu do druhého. Dávkově je možné provádět také nespočet úprav včetně vkládání vodoznaku, změny velikosti obrázků a jejich otáčení, potlačení šumu a tak dále. Možností jsou desítky.

07.png

XnView podporuje jak tisk obrázků, tak jejich získání z fotoaparátu či skeneru. Rovněž podporuje pokročilé pořizování snímků obrazovky (tzv. screenshotů či snapshotů). Právě zobrazený obrázek lze jednoduše přesunout či zkopírovat do libovolného umístění, tedy například i na flash disk či paměťovou kartu. Případně jej lze odeslat e-mailem.

Další programy, které mohou přijít vhod
Alespoň stručně se ještě věnujme některým rovněž zajímavým programům. Pro uživatele, kteří si chtějí s fotkami opravdu vyhrát anebo potřebují připravovat grafiku je dobrým bezplatným nástrojem GIMP. V minulosti odrazoval svým poněkud spartánským prostředím, které se ale během let dosti zútulnilo. V nabídce funkcí mezi bezplatnými grafickými editory jen těžko bude hledat konkurenci.

08.png

Uživatelům, kterým by přece jen GIMP nesedl anebo méně náročným uživatelům lze doporučit PhotoFiltre. Nemá tolik funkcí, ale středně náročným uživatelům zřejmě bude dostačovat. Navíc má přehlednější ovládání. Pokud se rozhodnete pro tento program, prostudujte si i český web s přeloženými tutoriály demonstrujícími jeho možnosti.

09.png

Dříve či později se snad každému uživateli stane, že omylem smaže nějaký soubor. U fotek, které zachycují neopakovatelné okamžiky, je to velmi mrzuté. Naštěstí je tu program Recuva, který kromě jiných souborů umí obnovit i omylem smazané fotky. Je přitom jedno, jestli jste fotku omylem smazali z pevného disku na počítači či z paměťové karty ve fotoaparátu.

10.png

Navíc umí získat zpět fotky i z paměťových karet s poškozeným souborovým systémem, což se také čas od času hodí. Troufá si dokonce i na obnovu souborů z naformátovaných médií. Není to žádná věda, s procesem obnovy pomůže srozumitelný průvodce i naprostým laikům.

Screenshoty: autor
Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Zaměřuje se na tržní segmenty SOHO a SMB.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Software články”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti