2 HDD a 2 OS v PC - nelze spustit PC bez obou HDD
Moderátoři: Pic, Mods_senior
2 HDD a 2 OS v PC - nelze spustit PC bez obou HDD
Dobrý den,
ohledně PC nejsem žádná profesionálka a proto bych na vás odborníky měla dotaz:
Máme doma stolní PC se dvěma harddisky, každý má vlastní OS. Jeden harddisk je v šuplíku, tam je Windows XP, druhý HDD je uvnitř PC a na něm je nainstalovaný Windows 7. Oba harddisky jsou připojeny odlišným kabelem SATA.
Když spustím PC a oba dva HDD jsou zapojeny, naběhne mi nabídka, který OS chci spustit, oba jdou spustit bez problému.
Pokud ale povytáhnu šuplík (odpojím disk s XP), podržím F11 a vyberu bootování z disku, kde je nainstalovaný Windows 7, Windows se nespustí a napíše mi to "disk error".
Jelikož disk s XP je už starý a kdykoliv může odejít, tak bych chtěla, aby se PC mohl spustit i bez jeho přítomnosti a to z disku, kde je Windows 7.
Jak to zařídit?
Díky za jakoukoliv radu.
ohledně PC nejsem žádná profesionálka a proto bych na vás odborníky měla dotaz:
Máme doma stolní PC se dvěma harddisky, každý má vlastní OS. Jeden harddisk je v šuplíku, tam je Windows XP, druhý HDD je uvnitř PC a na něm je nainstalovaný Windows 7. Oba harddisky jsou připojeny odlišným kabelem SATA.
Když spustím PC a oba dva HDD jsou zapojeny, naběhne mi nabídka, který OS chci spustit, oba jdou spustit bez problému.
Pokud ale povytáhnu šuplík (odpojím disk s XP), podržím F11 a vyberu bootování z disku, kde je nainstalovaný Windows 7, Windows se nespustí a napíše mi to "disk error".
Jelikož disk s XP je už starý a kdykoliv může odejít, tak bych chtěla, aby se PC mohl spustit i bez jeho přítomnosti a to z disku, kde je Windows 7.
Jak to zařídit?
Díky za jakoukoliv radu.
Re: 2 HDD a 2 OS v PC - nelze spustit PC bez obou HDD
Udělej mi screen ze Správy disků (Počítač->Vlastnosti->Spravovat)
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
-
venturaleo
- nováček
Dobrý den, asi bych myslel, že na disku s xp máte bootovací soubory i pro win 7, tudíž, pro spuštění win7 musí být přítomen i disk s xp, ale to se dá vyřešit, vyčkejte. Leo
-
guest
Staci povytahnout suplik a nastartovat PC z Win7 media (DVD, flash) a pak dat Opravit pocitac. Jde to i rucne v prikazovem radku, ale automaticka oprava je v tomto pripade spolehliva.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Tak jsem zkusila zeusův postup. Opravu to provedlo v podrobnostech bylo napsáno: hlavní příčina: Tabulka oddílů nemá platný systémový oddíl. Všechno bylo opraveno, ale Windows se stejně nespustil, píše to: Non system disk or disk error.
Jediný co mě napadá, že v PC je nainstalovaný Windows 7 Ultimated a já systém opravovala s Windows 7 Home premium, ale myslím, že by to nemělo mít vliv.
Jediný co mě napadá, že v PC je nainstalovaný Windows 7 Ultimated a já systém opravovala s Windows 7 Home premium, ale myslím, že by to nemělo mít vliv.
Ve Windows 7 spusť příkazový řádek (cmd.exe) jako správce a proveď tento příkaz:
bcdboot C:\Windows /l cs-cz /s C:
Pak spusť správu disků, klikni pravým myšítkem na svazek C: a zvol Označit oddíl jako aktivní.
Potom by to mělo fungovat i bez šuplíkáče.
bcdboot C:\Windows /l cs-cz /s C:
Pak spusť správu disků, klikni pravým myšítkem na svazek C: a zvol Označit oddíl jako aktivní.
Potom by to mělo fungovat i bez šuplíkáče.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
Díky, díky moc 
Už to konečně funguje, jak sem chtěla.
Jen teď musím vymyslet, jak tam vrátit tu původní nabídku na výběr OS při spuštění. Snad k tomu něco najdu tady na fóru
Ještě jednou díky!
Už to konečně funguje, jak sem chtěla.
Jen teď musím vymyslet, jak tam vrátit tu původní nabídku na výběr OS při spuštění. Snad k tomu něco najdu tady na fóru
Ještě jednou díky!
Puvodni nabidka je stale na disku v supliku (ten s XP), ne?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Tam je, ale to je k ničemu, když se jako první spouští Windows 7, takže se to k tý nabídce nemůže dostat.
Už jsem to vyřešila pomocí programu easy BCD a vše funguje jak má
Už jsem to vyřešila pomocí programu easy BCD a vše funguje jak má
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek