jsem laik co nic neumí a nic nechápe, ale přesto by střašně rád uměl programovat. Chtěla jsem se zeptat jaký jazyk je pro vytváření blbůstek nejlepší a jestli se tu najde někdo moc, moc, moc, moc, moc hodnej a dá mi alespoň nějaký základ :)))
Jazyk na vytváření webů apod. Chci se naučit programovat.*
Moderátor: Mods_senior
Jazyk na vytváření webů apod. Chci se naučit programovat.*
Zdravím,
jsem laik co nic neumí a nic nechápe, ale přesto by střašně rád uměl programovat. Chtěla jsem se zeptat jaký jazyk je pro vytváření blbůstek nejlepší a jestli se tu najde někdo moc, moc, moc, moc, moc hodnej a dá mi alespoň nějaký základ :)))
Mám Windows XP Professional a jak jsem již řekla, nic neumím a nic nechápu, takže víc Vám asi neřeknu .)))
Naposledy upravil(a) Myloš dne 18 čer 2010 19:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upřesnění nadpisu „Jazyk na vytváření webů apod.“
Důvod: Upřesnění nadpisu „Jazyk na vytváření webů apod.“
Yasmire = Mágyně beze jména
Žít a nechat žít
Žít a nechat žít
Re: Jazyk na vytváření webů apod.
Na vytváření webů nepotřebuješ zádné znalosti programování, protože jazyky HTML a CSS, které pro tvorbu webu budeš potřebovat, nejsou programovacími jazyky.
HTML (HyperTex Markup Language – hypertextový značkovací jazyk) vyznačuje strukturu („toto je nadpis, toto je odstavec, toto položka seznamu, toto je odkaz…) a jazyk kaskádových stylů (CSS – Cascading Style Sheets) popisuje, jak (a kde) se mají jednotlivé prvky HTML kódu zobrazit.
Na pochopení základů HTML doporučuji http://www.jakpsatweb.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; od prvních kapitol, pak http://www.semantika.name/" onclick="window.open(this.href);return false; pro pochopení toho, k čemu které značky slouží a k čemu by sloužit neměly. Až pochopíš strukturu HTML a naučíš se trochu sémanticky přemýšlet (při troše soustředění musíš to nejdůležitější za měsíc umět), teprve pak má smysl začít s kaskádovými styly. „Encyklopedické znalosti“ najdeš také na JPW.
Jakousi učebnici najdeš na jeho subdoméně polopatě a rady s konkrétními problémy buď na našem fóru, nebo na specializovaném fóru http://diskuse.jakpsatweb.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Taky ti neuškodí si prolistovat některé moje Rady začínajícím tvůrcům stránek, i když je asi na úplném začátku nevyužiješ, ale po čase se k nim můžeš vrátit.
Doplňuji:
Pokud jde o programování, na to nejsem odborník, takže snad ti někdo poradí.
Jinak – když jsem psal, že tvorna webů není programování – v základech tomu tak je, ale budeš-li někdy chtít vytzvořit e-shop nebo redakční systém, tak se bez programování neobejdeš.
HTML (HyperTex Markup Language – hypertextový značkovací jazyk) vyznačuje strukturu („toto je nadpis, toto je odstavec, toto položka seznamu, toto je odkaz…) a jazyk kaskádových stylů (CSS – Cascading Style Sheets) popisuje, jak (a kde) se mají jednotlivé prvky HTML kódu zobrazit.
Na pochopení základů HTML doporučuji http://www.jakpsatweb.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; od prvních kapitol, pak http://www.semantika.name/" onclick="window.open(this.href);return false; pro pochopení toho, k čemu které značky slouží a k čemu by sloužit neměly. Až pochopíš strukturu HTML a naučíš se trochu sémanticky přemýšlet (při troše soustředění musíš to nejdůležitější za měsíc umět), teprve pak má smysl začít s kaskádovými styly. „Encyklopedické znalosti“ najdeš také na JPW.
Jakousi učebnici najdeš na jeho subdoméně polopatě a rady s konkrétními problémy buď na našem fóru, nebo na specializovaném fóru http://diskuse.jakpsatweb.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Taky ti neuškodí si prolistovat některé moje Rady začínajícím tvůrcům stránek, i když je asi na úplném začátku nevyužiješ, ale po čase se k nim můžeš vrátit.
Doplňuji:
Pokud jde o programování, na to nejsem odborník, takže snad ti někdo poradí.
Jinak – když jsem psal, že tvorna webů není programování – v základech tomu tak je, ale budeš-li někdy chtít vytzvořit e-shop nebo redakční systém, tak se bez programování neobejdeš.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.

Re: Jazyk na vytváření webů apod. Chci se naučit programovat
Tak v podstatě programování je mým snem, ale tohle mi do začátku postačí, děkuji :)
Žít a nechat žít
Žít a nechat žít
- CZechBoY
- Master Level 9.5

- Kontaktovat uživatele:
kolik ti je? 
klidně napiš na ICQ, mám ho v profilu, asi si budem psát spíš offline->offline ale to snad nevadí
HTML je jednoduchý, stáhni si zatím PsPad, je česky a pěkně vybarvuje HTML a CSS, až budeš na pspad.com tak si stáhni plugin AnyTAG Close-zmáčkneš ctrl+{tečka} a zavře aktuálně poslední otevřený tag
klidně napiš na ICQ, mám ho v profilu, asi si budem psát spíš offline->offline ale to snad nevadí
HTML je jednoduchý, stáhni si zatím PsPad, je česky a pěkně vybarvuje HTML a CSS, až budeš na pspad.com tak si stáhni plugin AnyTAG Close-zmáčkneš ctrl+{tečka} a zavře aktuálně poslední otevřený tag
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
PsPad jsem snad i měla, ale jelikož o tom vím houby tak to ani nemoglo fungovat, icq jsem nenašla :)))
Žít a nechat žít
Žít a nechat žít
- CZechBoY
- Master Level 9.5

- Kontaktovat uživatele:
tak jsem si tě přidal, kdyžtak se ptej
v PsPadu hodně používám "našeptávač" nemusíš skoro nic potom psát, zkratka je ctrl+mezerník pak začneš psát tag a on tam na 99% bude
-ten našeptávač používám jen v HTML a CSS, PHP našeptávač je úplně na nic, to si to radši najdu na PHP.net a mám tam i příklady
v PsPadu hodně používám "našeptávač" nemusíš skoro nic potom psát, zkratka je ctrl+mezerník pak začneš psát tag a on tam na 99% bude
-ten našeptávač používám jen v HTML a CSS, PHP našeptávač je úplně na nic, to si to radši najdu na PHP.net a mám tam i příklady
iPhone XS
iPhone XS
Tak mám pocit, že jsem ti odmítla autorizaci, tak prosím jetě jednou a něco mi napiš, páč to trošku s těmahle kontaktama blbne
Žít a nechat žít
Žít a nechat žít
- CZechBoY
- Master Level 9.5

- Kontaktovat uživatele:
ne já jsem si tě přidal blbě, nikdy si nezapamatuju jestli v QiPu to Account name je UIN nebo jméno(je to UIN)
iPhone XS
iPhone XS
- Jara
- Level 2

- Kontaktovat uživatele:
Tak se balí holky 
Nobody expects the Spanish Inquisition!
- CZechBoY
- Master Level 9.5

- Kontaktovat uživatele:
hah, tohle téma asi brzo zamnou nebo promažou 
ještě se můžeš mrknout na programujte.com tam jsou taky myslim nějaký tutoriály nebo tak
ještě se můžeš mrknout na programujte.com tam jsou taky myslim nějaký tutoriály nebo tak
iPhone XS
iPhone XS
Takhle to bude lepší, ale tak sbalit bych se nechala