XP a Vista spolu souběžně v PC
Moderátoři: Pic, Mods_senior
XP a Vista spolu souběžně v PC
Jak fungují XP a Vista, pokud budu mít nainstalované oba dva tyto systémy?Mohu si zvolit při nabíhání Biosu, zda chci fungovat v XP, nebo ve Vistě.Dočetl jsem se, že primárně můžou být nainstalovaná XP a na druhý disk, nebo vytvořený virtuální druhý PC nainstalujete Vistu.Jenže já budu mít primárně nainstalovanou Vistu a můžu chtít dodatečně XP.Jde to tedy i obráceně.Podle mne a logiky by to snad mělo jít, ale je to tak skutečně?Děkuji za podělení se o zkušenosti.
- pikaso.andreas
- Level 4

- Kontaktovat uživatele:
Re: XP a Vista spolu souběžně v PC
Ano, lze to.. Jen musíš vytvořit duální bootování a ještě před startem OS si vybereš který z OS chceš spustit. Je lepší mít Visty na jiném disku než XP (třeba Vista na C: a XP na D:)
Duální bootování, to znamená v biosu je volba first boot třeba z C a D?
- pikaso.andreas
- Level 4

- Kontaktovat uživatele:
ne ne, v biosu nastavíš bootovaní z HDD, ale ve vistách musíš vytvořit duální bootovací "sekvenci". Je škoda že Visty nemám. V XP je to na disku C: soubor boot.ini. Ale na tohle bych počkal, na někoho zkušenějšího
A nebo zkus v googlu hledat " dual boot vista xp "
- jeronym.skocdolabe
- Level 1.5

Měl jsem xpčka a visty najednou. Nejjednodušší je nainstalovat xpčka a pak do jiného oddílu visty. Ne obráceně. Visty při startu počítače samy vyhoděj svůj boot manager kde si vybereš jestli chceš spustit visty nebo xpčka (myslím že jsou tam pojmenovaný nějak jako předchozí verze systému nebo tak nějak) . Je to fakt jednoduchý, no problém toho se neboj.
INTEL CORE DUO E2180 2 Ghz, 2x2 GB RAM A-DATA extreme Vitesta 800 mhz, ATI RADEON HD 2600 PRO 512 MB DDR2, SEAGATE BARACUDA 320 GB+WESTERN DIGITAL 300 GB EXTERNAL HDD, MSI P35 NEO2 mainboard, ZDROJ ENERMAX MODU82+ 525 W CROSSFIRE X
Platí můj první příspěvek, mám nainstalované Visty a možná budu potřebovat XP.
- erty123456
- Level 2.5

jde to samozřejmě obecně platí, že se má nejdříve instalovat systém staršího data v tomhle případě xp jako první musí být připojeny oba disky a vistu jako druhou a vista sama vytvoří dual boot manager a vždy při startu pc ti dá na výběr, jinak ve vistě jsem nikde boot.ini nenašel
Asus K55VJ
Dobrá tedy, pokud již mám nainstalovanou Vistu, musím Vistu smazat a nainstalovat nejdříve XP a až potom Vistu?
- erty123456
- Level 2.5

ano aby ti korektně fungoval dual boot musí být vista instalovaná jako druhá na pc kde již máš xp, lze to také udělat tak, že se dají nainstalovat oba systémy zvlášť bez připojení druhého disku a vybírat si odkud budeš bootovat pomocí biosu, u mě třeba při startu klavesou F8 a bios mi nabídne tabulku z čeho si přeju nabootovat, ale je to nepohodlné pokaždé při startu mačkat nějaké tlačítko
Asus K55VJ
Zatím díky za rady, buď poběží ve Vistách to co potřebuji a XP vůbec nepřijdou na řadu, nebo budu muset znova instalovat. 
- erty123456
- Level 2.5

můžeš taky spouštět některý věci v režimu kompatibility win xp sp2
Asus K55VJ