Linux - Praktická použitelnost Linuxu v roce 2025 na PC (x86_x64)

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5

Re: Linux - Praktická použitelnost Linuxu v roce 2025 na PC (x86_x64)

Příspěvek od faraon »

atari píše:
dnes, 09:05
Při stahování softu z netu, mi to nenabídlo kam to chci uložit, při instalaci mi to nenabídlo kam se to má nainstalovat.
Soft se obvykle nestahuje, instalační balíky jsou připravené přímo v repozitáři konkrétní distribuce, odkud si je, obvykle včetně všech potřebných závislostí, automaticky nasosá správce balíků. A říká se, že co není v repozitáři Debianu, to nepotřebuješ :lol:

Takže až třeba dostanu chuť si zalétat, buď si v menu pomocí klikátka vyberu letecký simulátor, nebo do příkazového řádku napíšu třeba sudo apt-get flightgear a za nějakou minutu budu mít program nainstalovaný včetně všech knihoven potřebných pro jeho běh, pokud už v systému předtím nebyly nainstalované jiným programem. Stejné to je s aktualizacemi, stačí mi napsat sudo apt update a sudo apt upgrade, načež se zaktualizují všechny nainstalované programy, bez jakéhokoliv zásahu do jejich běhu, natož dementního restartování, a ještě se přitom obvykle uvolní nějaké místo na disku, protože novější verze bývají většinou menší než staré!

Mě se prohlížeč ptá, kam chci ukládat, ale tak jsem si to nastavil. Jinak se ukládá automaticky do konkrétního adresáře, například do ~/Stažené. To mají Widle také.

Software obvykle nelze instalovat do libovolného místa, protože v UNIXových systémech jsou jednotlivé komponenty rozprostřené v různých místech souborového stromu. Například spustitelné soubory programu program mohou být v /bin nebo /usr/bin, sdílené knihovny třeba v /lib, společná data například v /etc/program, privátní nastavení každého uživatele v jeho domovském adresáři, tedy v ~/.program, což může být buď jednoduchý konfigurační soubor, nebo celý adresář, pokud toho je potřeba ukládat víc. O to se Widle už roky pokoušejí také, ale ne moc úspěšně.

A před lety jsem podobným způsobem, který popisuješ, to Ubuntu dvakrát tak rozhasil, že jsem ho radši přeinstaloval, protože dát to dohromady by trvalo příliš dlouho. Takže jsem se radši naučil, jak se to v Linuxu dělá správně, a pak mi ta třetí instalace vydržela roky, až do smrti hardwaru, na kterém běžela. Ale určitě jsem hned neřval, že Linux je špatný, protože to bylo rozbité mojí vinou ;)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
atari
Level 6
Level 6

Příspěvek od atari »

Zeptám se tedy konkrétně.
Používám jeden výukový starý program. A jelikož to potřebuji používat na 2 PC, tak jsem si ve WIN vyhledal, kde jsou umístěná data programu, a to jsem si nasdílel přes symbolické odkazy MKLINK do Dropboxu. A to samé na druhém PC takže se mi to přes Dropbox synchronizuje.

Takže když na jednom PC udělám nějaký pokrok PC vypnu, a zapnu druhý PC, tak pokračuji přesně tam, kde jsem skončil na prvním PC. To lze na Linuxu takto udělat?
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5

Příspěvek od faraon »

No, nevím jestli je to přesně to, co máš na mysli: https://www.abclinuxu.cz/slovnik/symlink

Předpokládám, že ten program spouštíš přes WINE, takže bych pohledal jestli to něco podobného neumí samo o sobě.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Martab
Moderátor / člen HW týmu

Příspěvek od Martab »

Pokud je to přes Wine, tak potom ~/.wine/drive_c/ a dále jako ve Windows.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „LiNuX a ostatní alternativní OS“