Čtení zkratek
Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior
-
Zubik1000CZ
- nováček
Čtení zkratek
Zdravím,
mám takový netypický dotaz.
Jak to je se čtením IT zkratek jako HDR, QHD, RGB a tak podobně. Je jedno, jestli je člověk přečte počeštěle a nebo by se měly číst správně anglicky?
Se docela často setkávám s tím, že to hodně lidí čte česky, ale mě to přijde jako nesmysl, když to jsou anglické zkratky...
Díky za zodpovězení dotazu
mám takový netypický dotaz.
Jak to je se čtením IT zkratek jako HDR, QHD, RGB a tak podobně. Je jedno, jestli je člověk přečte počeštěle a nebo by se měly číst správně anglicky?
Se docela často setkávám s tím, že to hodně lidí čte česky, ale mě to přijde jako nesmysl, když to jsou anglické zkratky...
Díky za zodpovězení dotazu
Re: Čtení zkratek
Podle mě záleží s kým se bavíš - jestli Čech/Slovák, nebo s někým ze zahraničí. Hlavně, ať ti druhá strana rozumí. Ale správně by mělo být anglicky.
Žádný učenec z nebe nespadl, ale blbce jako by shazovali.
CPU: Intel Xeon E5450 @ 3.0 Ghz
GPU: Sapphire Radeon RX 570 Pulse 4GB
MB: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD MS-7395
RAM: 8,00GB Dual-Channel DDR2
CPU: Intel Xeon E5450 @ 3.0 Ghz
GPU: Sapphire Radeon RX 570 Pulse 4GB
MB: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD MS-7395
RAM: 8,00GB Dual-Channel DDR2
-
Uziv00
to nejsou IT zkratky. Pod pojmem IT zkratka bych rozumněl něco, co souvisí s IT a ne z TV. Takže počeštění je správné.
Navíc er gé bé se takto četlo již v minulém století. Opět s nástupem barevné TV.
Navíc er gé bé se takto četlo již v minulém století. Opět s nástupem barevné TV.
- CZechBoY
- Master Level 9.5

- Kontaktovat uživatele:
Takova doplnujici otazka: jak ctete IBM? taky “ibm” nebo “áj bí em”?
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
Čtu je česky stejně jako všechny ostatní zkratky, s výjimkou zažitých slovních názvů přejatých do češtiny, jako je "Ajbíem" nebo "písíčko". Zrovna to druhé jenom občas podle kontextu. Proč? Protože když řeknu "árejem", tak nikdo nebude vědět o čem mluvím!
Mimochodem, říkáš "Paříž" nebo "Pary"? Víš že Mexiko se vyslovuje "mechyko"? A to CZ ve svém nicku čteš "sí-zed", když je z anglického slova czech?

Jen pro zajímavost, kdo je rozluští všechny: https://www.youtube.com/watch?v=CMpzQeFKrYc
Mimochodem, říkáš "Paříž" nebo "Pary"? Víš že Mexiko se vyslovuje "mechyko"? A to CZ ve svém nicku čteš "sí-zed", když je z anglického slova czech?
Jen pro zajímavost, kdo je rozluští všechny: https://www.youtube.com/watch?v=CMpzQeFKrYc
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Já asi jak kdy, záleží, s kým se zrovna bavím, a taky podle dotyčné zkratky - třeba zmíněné IBM jsem v Čechách snad nikoho neslyšel vyslovit jinak, než „aj-bí-em“, kdežto u RGB naopak s přehledem vede česká výslovnost. A třeba u JPG je to tak 70/30 % pro „JPG“ versus „Džejpeg“. 
Jak už padlo, záleží na "posluchačích", když se bavím s čechem/slovákem, používám počeštěné formy. Taky hodně záleží na struktuře věty, namátkou:
Pošli mi to v "džejpěgu".
vs.
vyexportuj to do formátu JPG.
Pošli mi to v "džejpěgu".
vs.
vyexportuj to do formátu JPG.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
Co třeba MP3, kdo ho čte anglicky? A znáte někoho kdo BMW čte německy?
Jenže kromě JPG může být také JPEG, TIFF, NASA, SATA, za chvíli se dostaneme k PCMCIA a PEBKAC, a BFU z toho má v hlavě ATCC neboli anticyklónu.
Jo BFU, jak to se má číst? Jeden z výkladů je sice "Brain Free User", ale původem je to zcela český termín, nikoliv zahraniční...
Před chvílí jsem koukal na rozhovor, obsahově dost dobrý, ale doktor tam motal dohromady "písíár" a "erená", a bylo mi z toho blivno. Buď ať to říká všechno anglicky, nebo všechno česky, tohle je děs.
Jenže kromě JPG může být také JPEG, TIFF, NASA, SATA, za chvíli se dostaneme k PCMCIA a PEBKAC, a BFU z toho má v hlavě ATCC neboli anticyklónu.
Jo BFU, jak to se má číst? Jeden z výkladů je sice "Brain Free User", ale původem je to zcela český termín, nikoliv zahraniční...
Před chvílí jsem koukal na rozhovor, obsahově dost dobrý, ale doktor tam motal dohromady "písíár" a "erená", a bylo mi z toho blivno. Buď ať to říká všechno anglicky, nebo všechno česky, tohle je děs.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
Ten BFU je pěkný příklad. Podle mého se to někdy až příliš řeší, pokud to nějak nebrání pochopení...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
Tak BFU je take Blbej Franta Uzivatel 
Tak původní význam byl v angličtině trochu sprostší;)