Dobrý den,
pořídil jsem si druhý disk s tím, že si na něj nainstaluji Windows 10 jako alternativu Windows XP, který mám na prvním disku a chci ho tam zachovat.
Rád bych se zeptal, jak postupovat při instalaci nového systému (z flashky), jak správně nastavit BIOS (aby se určilo vždy při startu, z kterého disku/který systém chci nabootovat, případně zda nějak určit prioritu disků. Někde jsem dokonce četl, že je vhodné odpojit první disk, nainstalovat na ten druhý systém a pak opět připojit. Nikdy jsem 2 systémy, každý separé na disku neměl, tak Vám budu moc vděčen za rady jak postupovat pro klidný a správný průběh instalace (a bez ztráty dat na prvním disku).
Moc děkuji za Vaše odpovědi.
P
Instalace Windows 10 na druhý disk (jako další OS)
Moderátoři: Pic, Mods_senior
-
Uziv00
Re: Instalace Windows 10 na druhý disk (jako další OS)
Je zde i ta možnost, že W10 nainstaluješ na jiný disk a W10 ti při startu sám nabídne výběr ze systému. Instalaci jiného (staršího) systému by měl instalační program zjistit sám.
Osobně ale preferuji variantu pro kterou jsi se víceméně rozhodl - každý systém na svém disku. V tom případě všechny disky odpojíš, zůstane připojen pouze čistý disk, na který chceš W10 instalovat.
Normálně W10 nainstaluješ, teprve po nainstalování systému připjíš ostatní disky a volbu, ze kterého disku má systém startovat určíš v BIOSu. Novější BIOSy to nabídnou samy po startu počítače, pokud zmáčkneš určitou klávesu (u mého BIOSu je to F10).
Osobně ale preferuji variantu pro kterou jsi se víceméně rozhodl - každý systém na svém disku. V tom případě všechny disky odpojíš, zůstane připojen pouze čistý disk, na který chceš W10 instalovat.
Normálně W10 nainstaluješ, teprve po nainstalování systému připjíš ostatní disky a volbu, ze kterého disku má systém startovat určíš v BIOSu. Novější BIOSy to nabídnou samy po startu počítače, pokud zmáčkneš určitou klávesu (u mého BIOSu je to F10).
Díky moc za info. Co se týče instalace systému na nový disk, je třeba něco nastavovat v Biosu (např. kvůli bootování z usb disku?), případně co se týče názvu svazku/ů u dalšího disku (teď mám první disk na C: a I:), zákl. deska si pamatuje již použité označení, a pokud ne, nemůže to způsobit nějakou změnu u toho prvního disku - případně jsou jen dostupná volná označení disků?ITCrowd píše:Je zde i ta možnost, že W10 nainstaluješ na jiný disk a W10 ti při startu sám nabídne výběr ze systému. Instalaci jiného (staršího) systému by měl instalační program zjistit sám.
Díky moc za doplňující odpověď.
-
Uziv00
prosím necituj poslední příspěvek, zde nejsme na warezu 
Názvy svazků nemají se základní deskou nic společného. Písmena a názvy svazků, resp. partition si můžeš přidělit sám ve správě disků.
Změnu to nezpůsobí žádnou, pořadí bootování se nastavuje v BIOSu, jak si ho nastavíš, takové bude.
Bootování z flashdisku potřebuješ pouze pro instalaci systému - a opět nastavuješ v BIOSu.
Názvy svazků nemají se základní deskou nic společného. Písmena a názvy svazků, resp. partition si můžeš přidělit sám ve správě disků.
Změnu to nezpůsobí žádnou, pořadí bootování se nastavuje v BIOSu, jak si ho nastavíš, takové bude.
Bootování z flashdisku potřebuješ pouze pro instalaci systému - a opět nastavuješ v BIOSu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek