koukám po monitoru, který bude používám pro AMATÉRSKOU úpravu fotografií a grafiku. Podmínky jsou 27'', technologie IPS, nebo PLS a slušnější provedení - nastavitelnost výšky, natočitelnost do stran apod. Nejsem si jist, po jakém rozlišení koukat, ale zatím vyřazuji 4k. Co se týče financí, jsem do něj schopen investovat cca do 10000,-.
Na začátek jsem vybral 2 mé favority od Dell. Jeden novější model, s rozlišením 1920x1080 a druhý, starší, s rozlišením 2560 x 1440. Máte s některým z nich zkušenosti? Považujete o něco větší rozlišení 2560x1440 za velkou výhodu, nebo je to stále na 27'' málo?
jakou máš grafickou kartu - nějakou obyčejnou nebo profesionální?
jestli profesionální, pak by měl mít monitor 10 bitů na jednu barevnou složku
jestli obyčejnou, pak by bylo fajn, aby sis připlatil trojku za U2713HM http://lcd-monitory.heureka.cz/dell-u2713hm/
ale kupovat 27" s rozlišením 1920x1080, to fakt ne
x-rated píše:jakou máš grafickou kartu - nějakou obyčejnou nebo profesionální?
jestli profesionální, pak by měl mít monitor 10 bitů na jednu barevnou složku
jestli obyčejnou, pak by bylo fajn, aby sis připlatil trojku za U2713HM http://lcd-monitory.heureka.cz/dell-u2713hm/
ale kupovat 27" s rozlišením 1920x1080, to fakt ne
Grafiku mám pouze integrovanou - Macbook Pro retina, 13'' Late 2013.
v tom případě pouvažuj nad navýšením rozpočtu, sou to jenom tři tisíce navíc a 2560x1440 je úplně jiná liga jinak nemá cenu dávat 10 tisíc za něco malýho s FHD...
Vhledem k amatérské úpravě (není to zdroj živobytí) bych doporučil nějaký kvalitní 24" monitor, FullHD - v ceně kolem 5k. Dávat za monitor 10k a víc, by bylo v tomto případě plýtvání prostředky.
Grafická karta v zařízení bude mít už tak co dělat, abych pracovala schopně s tímto rozlišením.
4k rozlišení není pořád ještě standard a nechá se hodně přeplácet. Do dvou let nahradí FullHD a bude stát stejně.
Právě, že i ten zmiňovaný Dell za 13k jsem zvažoval, jen mi přijde, že je teď ta nejhorší chvíle takový monitor pořizovat, když za 2, za 3 roky za stejnou cenu určitě bude k sehnání slušný 4k monitor v pěkném provedení. Nevěděl jsem jak otázku formulovat, šlo mi hlavně o to slyšet názory ostatních, kteří s tím mají nějaké zkušenosti. Možná bych tedy fakt šel dočasně do slušnějšího 24''. Doporučili byste mi nějaký s podobnými parametry, akorát bychom to pozměnili na 24'', FHD?
Naposledy upravil(a) Eida dne 04 lis 2014 11:18, celkem upraveno 1 x.
to bych neřek, za dva roky se možná teprve objeví nějakej první použitelnej UHD monitor s cenou pod 20, zatim je to jenom odpad buď tam cpou TN panely, nebo za to chtěj 50+, ale pořád to má brutálně pomalou elektroniku
d1amond píše:Pravděpodobně narážel na slovo "jenom". Pro někoho je to třeba "jenom" 1/3 měsíčního nájmu
jo takhle, no když někdo nemá problém dát za monitor desítku, tak trojka navíc sou už jenom drobný
Mám ho a je to excelentní obraz i podání barev. Hlavně nezkresluje, tak jako levnější IPS a jak tu píšu dost často, panel je srovnatelný s dražšími UltraSharpy.
x-rated píše:to bych neřek, za dva roky se možná teprve objeví nějakej první použitelnej UHD monitor s cenou pod 20, zatim je to jenom odpad buď tam cpou TN panely, nebo za to chtěj 50+, ale pořád to má brutálně pomalou elektroniku
d1amond píše:Pravděpodobně narážel na slovo "jenom". Pro někoho je to třeba "jenom" 1/3 měsíčního nájmu
jo takhle, no když někdo nemá problém dát za monitor desítku, tak trojka navíc sou už jenom drobný
I na těch 10k by drobné bylo 500,-. 3000,- jsou víc jak 1/3 navržené ceny.
chtěl bych poprosit o pomoc se sestavením nového PC + monitoru. Dlouho jsem jel jen na konzolích (naposled PS5), ale teď bych rád přešel na PC a dohnal, co jsem zmeškal.
Co od sestavy čekám:
• hraní v 1440p
• žánrově hlavně strategie...
Poslední příspěvek
Možná ještě jedna věc. V biosu jsou profily chlazení procesoru - otáček ventilátoru-ů. Jak to máš nastaveno? Nevím konkrétně jak u tvé desky, ale u sebe jsem třeba nastavoval křivku chlazení ručně. Přednastavené profily mi neseděly.
Ahojte,
prosím Vás aký monitor by ste poradili cca za 5-6 tisíc?
Požadavek je QHD 27 a výškovo nastavitelný, Použitie do domácnosti, akurát zvažujem či by sa dalo zohladniť že žena dosť fotí a fotky upravuje, dá sa v tejto cene baviť o tom že by k...
Poslední příspěvek
Kupoval jsem v září
Byl jsem s ním opravdu spokojen.
Bohužel mě finanční situace donutila prodat PC. Monitor byl jako nový a na Aukru se i tak prodal jen za 2800 :huh:
Ahoj,
potřeboval bych poradit s výběrem QHD monitoru. Předpokládám 27 . Sestava PC v odkazu Aktuálně mám 27 full HD monitor 60 Hz, ale kupoval jsem nové PC, tak by si to zasloužilo lepší monitor. Hraju převážně single player RPG (BG 3, Cyberpunk,...
Poslední příspěvek
Popis HW hned v prvním příspěvku (takže UWQHD naprosto v pohodě).
Dobře vybraný monitor může přestát i 2-3 výměny kompu...