Když nám elektroměr měnily, tak mi bylo technikem sděleno, že 1000 impulsů(bliknutí) té diody signalizuje odběr jedné kWh.Blue Spirit píše:A co znamená 1000imp/kwh víš?
Jde vypočítat momentální spotřeba pomocí impulsů elektroměru
Moderátoři: Mods_senior, Mods_junior
Re: Jde vypočítat momentální spotřeba pomocí impulsů elektro
Intel i5 4690K, Asus Maximus Ranger, Asus HD7970 Matrix, Kingston HyperX 8GB, Seasonic S12II-620, Seagate Desktop SSHD 1TB, Samsung Evo 850 250GB, Zalman Z9 plus.
Vlastně ani nemusíš počítat impulsy. Když budeš chtít zjistit spotřebu např. za pět minut, stačí si zapsat hodnotu na displeji elektroměru ve dvou okamžicích, mezi kterými uplyne těch pět minut, a oba údaje od sebe odečíst.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Jak už tu padlo, momentální spotřeba je Příkon, který je odebírán zařízeními za elektroměrem. Podle počtu záblesků LEDky jde vypočítat pouze průměrná spotřeba v časovém intervalu. Když navážu na mmmartina, tak když spočítáš počet záblesků za 5 minut a ten počet vydělíš hodnotou 0,0833333 hod. (tj. 5 minut v desetinném vyjádření), dostaneš počet impulsů, který po vydělení 1000 (1000imp/kWh) Ti dá poměrně přesně průměrnou spotřebu během těch měřených 5minut.
Na počítadle elektroměru jsou přímo kWh (možná přes konstatntu, která je někde hned vedle uvedená), a když ten rozdíl podle mmmartina podělíš nahoře uvedenou hodnotou 0,0833333, dostaneš tu průměrnou spotřebu během těch 5 minut rovnou.
Na počítadle elektroměru jsou přímo kWh (možná přes konstatntu, která je někde hned vedle uvedená), a když ten rozdíl podle mmmartina podělíš nahoře uvedenou hodnotou 0,0833333, dostaneš tu průměrnou spotřebu během těch 5 minut rovnou.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
FooDMasteR
- Level 2.5

Dobře.
Takže jsem napočítal 19 impulsů za 5 minut u 1000imp/kwH děleno 0,0833333 hod mě vychází 228 děleno 1000 0,228 W? Nebo to počítam blbě ? Docela divne cislo.
Takže jsem napočítal 19 impulsů za 5 minut u 1000imp/kwH děleno 0,0833333 hod mě vychází 228 děleno 1000 0,228 W? Nebo to počítam blbě ? Docela divne cislo.
-
Wordstar14
- Level 3

Pozicaj si kliestovy ampermeter a porovnaj svoje meranie s pristrojom, ktory je nakalibrovany.
Kliestovy ampermeter ma kazdy profesionalny elektrikar. Aj automechanici ho maju.
Kliestovy ampermeter ma kazdy profesionalny elektrikar. Aj automechanici ho maju.
Na otázku ve tvé předposlední větě je odpověď ANO.FooDMasteR píše:Dobře.
Pokud vyjdeme z toho. že skutečně 1 000 impulsů odpovídá 1 kWh, pak 19 impulsů odpovídá 19 / 1000 = 0,019 kWh = 19 Wh.
K tomu se dá dojít obyčejnou trojčlenkou.Tento výpočet je univerzální, když budeš impulsy počítat pět minut, zjistíš spotřebu za těchto pět minut, když budeš impulsy počítat hodinu, zjistíš spotřebu za hodinu. V obou případech ale počítáš spotřebu, tj. jednotkou je kWh, resp. Wh, nikoliv příkon, kde by jednotkou byly W. Kdybys chtěl z tohoto údaje spočítat příkon (ve W), musel bys výsledek vydělit časem po který jsi impulsy počítal, vyjádřený v hodinách. V případě počítání impulsů po dobu 5 minut ti pak vyjde 19 [Wh] / 0.083 [hodin] = 228,9 [W]. To ovšem není okamžitá hodnota příkonu, ale hodnota průměrná za dobu 5 minut.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Běžný domovní elektroměr slouží pro měření činného výkonu.Pro orientační okamžitý příkon se elektroměr dá použít (záleží na konkrétním typu).
Terminologické upřesnění: elektroměr neměří výkon ani příkon (ve Wattech), ale spotřebu (ve Watthodinách).
Sice už to tu padlo, ale jelikož jsi to počítal podle mě, dovolím si taky odpověď:FooDMasteR píše:Dobře.
Nepočítal jsi to blbě, ale přehlédl ses v jednotkách - výsledek je 0,228 kWh
K příspěvkům Sender a mmmartina: Příkon (ať už činný nebo jalový) a výkon a naproti tomu Spotřeba je zatraceně veliký rozdíl ve veličinách, není to jen otázka terminologie.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
guest
Tak ono jde hlavně o to, co za tím elektroměrem běží. Pokud třeba jen přímotop, lze měřit na něm.A nedovedu si představit přímé měření okamžitého příkonu - byť orientační - pomocí zaplombovaného elektroměru
BS: Promiň, tady si nerozumíme - já o voze, Ty o koze
Buď jsem se špatně vyjádřil, nebo jsi mě špatně pochopil
Za sebe tuto diskuzi končím.
Za sebe tuto diskuzi končím.
-
guest
Tak já hlavně nechápu, proč počítat nějaké blikátko a z toho následně vypočítávat odběr. Jak už zde padlo, lze tam odečíst odběr za určitou dobu, anebo obráceně, což by bylo asi přesnější si odečíst nějaký odběr a počítat s časem.
Sežralo mi to rovné 3 kW za 20 minut a tak mi to žere 150W/minuta.
Sežralo mi to rovné 3 kW za 20 minut a tak mi to žere 150W/minuta.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek