Problém s RAM - vadná MB?

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior

Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod Albeda » 09 Bře 2010 23:53

Zdravím,
skládal jsem známýmu PC, ale narazil jsem na problém s paměti.
Sestava: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=VSD01F9I01QRD01R9M01RM101U8201U2X01L0401F7X01US701EI101HDI01

Když dám RAM paměti do slotu 1 a 3 fungují, ale to není dual channel nebo ano?
Když dám paměti do slotu 1 a 2 nebo do slotu 3 a 4, zapnu počítač, tak jen pípá.
Když dám jen jednu pamět do slotu 2, počítač pípá.
Zkoušel jsem ještě restartovat BIOS, tím, že jsem vytáhl baterku na dvě minuty. Zkoušel jsem nastavitovat režimy ganged/unganged. Memory clock je nastaveno na auto, takže by měli jed na frekvenci 1333 MHz.
Už nevím v čem by mohl být problém, napadá mě jen vadná deska. Soudím podle toho, že nešla ani to, když jsem dal jen jednu pamět do slotu dva.

Na závěr přidávám část návodu k desce, kde je popsáno vše ohledně pamětí (víc toho tam nebylo).
Navíc jsem to nějak nepochopil. Vlevo nahoře je napsáno, že Channel 0 je pro sloty 1 a 3, a Channel 1 je pro sloty 2 a 4. Pak tabulka napravo jasně udává, že Dual channel je pro sloty 1 a 2 nebo 3 a 4. A k tomu je tam napsána poznámka, že je doporučeno dát moduly do slotu 1 a 2. Tak co tedy znamená ta poznámka vlevo nahoře?

Odkaz na obrázek:
http://www.pc-help.cz/download/file.php?id=8174&mode=view
Albeda
Level 3
Level 3
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 414
Pohlaví: Muž

google adsense
Google
 

Re: Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod El Diablo » 10 Bře 2010 00:03

Zkoušel si každý modul zvlášť v každém slotu?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 13944
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod kwik » 10 Bře 2010 00:11

Dual Channel je kdyz das pameti do stejne barvy slotu.
PC: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P, AMD Phenom II X3 720 @ X4, CM Hyper 212 Plus, Kingston HyperX 4GB (kit 2x 2GB) 1600MHz CL8,
Sapphire ATI Radeon HD 4850 Vapor-X 1GB, HDD1: WD Caviar Blue 160GB, HDD2: WD Caviar Black 640GB, Seasonic 500W,
Windows 7 Home Premium 64bit
NTB: Acer TM 4272WLMi
kwik
Level 2.5
Level 2.5
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 260
Pohlaví: Muž

Re: Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod Albeda » 10 Bře 2010 00:19

Takže, jsem vypojil jednu pamět a zapojil jsem tam jen jednu pamět:
1 slot - funguje
2 slot - pípá
3 slot - funguje
4 slot - pípá

Pokud Dual channel jen ve stejné barvě, takže je to slot 1 a 2 nebo 3 a 4.

Takže ani ten 4 slot nefunguje. Takže buď se ty sloty 2 a 4 musí nějak zprovoznit v BIOSu (což je asi blbost) nebo nefungují.
Tím fungují jenom sloty 1 a 3 a tím pádem nemůžu paměti zapojit do dual channel.
Albeda
Level 3
Level 3
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 414
Pohlaví: Muž

Re: Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod Pic » 10 Bře 2010 00:40

Jestliže žádná z pamětí neběží ve slotu 2 ani 4, pak je pravděpodobně vada na základní desce. Je však také možné, že si paměti nerozumí se základní deskou, nebo mají nastavené nevhodné napájení. Zkus se mrknout na stránky výrobce základní desky, jaké uvádí doporučené značky pamětí, případně na stránky výrobce pamětí, jaké vyžaduji napájecí napětí. Také si ověř zda jde v BIOSu nastavit napájecí napětí pro paměti.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Uživatelský avatar
Pic
Moderátor
Elite Level 12
Elite Level 12
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 16933
Bydliště: Východní Čechy
Pohlaví: Muž

Re: Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod El Diablo » 10 Bře 2010 00:53

Zkoušel si každý modul zvlášť v každém slotu?V tom manuálu je nějaký zmatek. IMHO si protiřečí. Vzhledem k tomu že řadič pamětí je u AMD integrovaný v CPU chyba nejspíš nebude v MB. I když ani to nelze zcela vyloučit. Asi bych to nechal v těch slotech co to jede. Ještě můžeš zkusit flashnout BIOS.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 13944
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: Problém s RAM - vadná MB?

Odeslatod Albeda » 10 Bře 2010 07:24

Takže jsem se díval na seznam podporovaných pamětí viz. zde: http://download.gigabyte.ru/memory/mb_memory_ga-ma785gt-ud3h.pdf. Hledání bylo rychlé, protože zde není napsána žádná pamět od značky Zeppelin.

Ohledně toho napětí, nějak jsem nemohl najít domovskou stránku Zeppelin, ale kdyby napětí bylo vyšší, stejně by, myslím si, nešlo snížit napětí, protože mám taky desku od Gigabyte a v položce "memory voltage" jsou hodnoty: +0,150V, +0,200V, +0,250V, atd ...

BIOS zkusím také flashnout, jen se chci zeptat jakou verzi mám použit viz. zde: http://www.gigabyte.cz/products/mb/bios/ga-ma785gt-ud3h_10.html. Ta nejnovější verze je BETA a ta druhá má napsáno - Support EuP Lot 6 function (for rev 1.1 only). Jeho základka je rev. 1.0.

Takže je možné, že když paměti nejsou v seznamu podporovaných pamětí, tak nebudou fungovat, jak je mů případ? Potřeboval bych to vědet, protože by se určitě šlo nějak domluvit s prodejcem o výměně pamětí, ale jestli by to nepomohlo, tak by byla škoda utrácet za poštovné.
Albeda
Level 3
Level 3
 
Věrnost fóru:
Věrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóruVěrnost fóru
 
Příspěvky: 414
Pohlaví: Muž


Zpět na Vše ostatní (hw)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot] a 1 anonymní uživatel